03 september 2015

Meer kans op gemeentelijke opdrachten voor kleine ondernemers

Door een voorstel van CDA Utrecht gaat de gemeente haar aanbestedingen meer op de kwaliteit van prestaties beoordelen. Het CDA vindt dat ondernemers niet enkel in aanmerking kunnen komen voor een gemeentelijke opdracht, wanneer zij over de juiste certificering beschikken. Voor een aanbesteding moet een ondernemer eerder op prestatie worden beoordeeld. Door het voorstel maken kleine en innovatieve ondernemers meer kans op een gemeentelijke opdracht.

 Van Waveren (raadslid CDA Utrecht): “Vormeisen en formulieren zijn nu veel te belangrijk. Kleine ondernemers beginnen er daarom niet aan. Het CDA vindt dat de kwaliteit van het product voorop moet staan en met dit voorstel zetten we daar een belangrijke stap in.”

Certificering belemmert innovatie

In de Nota Inkoopbeleid van de gemeente, worden veel eisen gesteld aan ondernemers in de vorm van certificaten en (inter)nationale normen. Bedrijven die niet aan de eisen voldoen, hebben geen kans op een gemeentelijke opdracht. Niet alleen vormt dit een drempel voor kleine ondernemers voor wie certificering een te grote investering is. Het vormt ook een belemmering voor aanbestedingen aan innovatieve ondernemers, die op een nieuwe manier betere prestaties leveren, maar niet aan de gestelde criteria voldoen.

‘Diesel’ veegauto’s

Een voorbeeld wat illustreert dat certificerings- en normeisen innovatie kunnen belemmeren, is de aanschaf van veegauto’s door stadswerken. In de aanbesteding had het college onder ‘duurzaamheid’ drie categorieën opgenomen, waarin punten te scoren waren. Dat waren drie categorieën dieselmotoren. Schonere elektrische veegwagens maakten bij voorbaat al geen kans. Met het voorstel van het CDA gebeurt dit niet meer en wordt innovatie en creativiteit onder ondernemers gestimuleerd en beloond.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.