10 februari 2022

Utrecht krijgt dankzij het CDA een klimaatloket!

Tijdens de verkiezingscampagne blijven onze raadsleden zich natuurlijk ook inzetten in de gemeenteraad voor onze mooie stad. En met resultaat! Vorige week donderdag heeft Jantine Zwinkels tijdens de gemeenteraadsvergadering namens het CDA een motie ingediend over het invoeren van een klimaatloket. Deze motie is door wethouder Diepeveen overgenomen, wat betekent dat we eindelijk een klimaatloket krijgen in Utrecht! Onze eerste verkiezingsbelofte is daarmee alvast ingelost.

Verduurzaming

Binnen Utrecht bestaat grote bereidheid om te verduurzamen, maar helaas weet niet iedereen wat precies de mogelijkheden daartoe zijn. Op dit moment zijn er veel verschillende, en vaak ook ingewikkelde, regelingen omtrent verduurzaming. Maar dit kan anders! De gemeente beschikt namelijk al over een energieloket, waarbij inwoners geadviseerd kunnen worden welke maatregelen voor een energiezuiniger huis genomen kunnen worden. Op die manier kan persoonlijk advies gegeven worden en kunnen Utrechters gemakkelijk een passende maatregel vinden. Echter ontbreekt er nog een klimaatloket. Tot nu!

Wat houdt het in?

Het CDA Utrecht vindt het heel belangrijk dat contact tussen de gemeente en haar inwoners toegankelijk en laagdrempelig is. Om die reden stelde Jantine voor om het huidige energieloket uit te breiden naar een klimaatloket. Met behulp van een klimaatloket kunnen namelijk zowel inwoners als bedrijven aankloppen bij een vast aanspreekpunt om vragen te stellen over de mogelijkheden tot verduurzaming. Inwoners en bedrijven kunnen op die manier geholpen worden door professionals en samen opzoek gaan naar passende en efficiënte maatregelen. Daarnaast is het van belang dat de regelingen omtrent verduurzaming op een centrale plek te vinden zijn. De mogelijke opties om te verduurzamen kunnen dan op een laagdrempelige manier worden uitgelegd, waardoor nieuwe initiatieven ook meer gestimuleerd worden. Zo wordt Utrecht steeds een beetje meer een stad op mensenmaat!

Jantine Zwinkels: “Laten we de verduurzaming thuis vooral wat leuker en makkelijker maken. Een overzicht en bundeling van alle verschillende regelingen is daarvoor een goed begin!”

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.