10 juli 2019

Vereniging als ontmoetingsplek in de buurt

Vandaag werd in Voordorp ‘De Derde Helft’ geopend, een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds en sportvereniging USV Hercules. Een mooi voorbeeld van een sportkantine die overdag benut wordt als ontmoetingsplek voor de buurt. De CDA-fractie wenst de initiatiefnemers veel succes, maar ziet ook meer kansen in de stad.

De gemeente Utrecht heeft veel buurthuizen zelf in bezit, veel (gesubsidieerde) activiteiten vinden dan ook min of meer verplicht in gemeentelijke gebouwen plaats. Het CDA pleit al langer om dit om te draaien: de gemeente zou juist moeten ondersteunen dat activiteiten bij bestaande verenigingen plaatsvinden. Dat zorgt voor een sterkere verbinding tussen bewoners en verenigingen in hun buurt én het zorgt voor efficiënter gebruik van gebouwen. Sportclubs kunnen wellicht extra inkomsten krijgen uit baromzet en de gemeente hoeft dan minder eigen gebouwen te onderhouden.

Daarom stellen onze raadsleden vandaag vragen aan het college van Burgemeester & Wethouders. Fractievoorzitter Sander van Waveren: “Het college staat vooraan bij mooie initiatieven als van Hercules, maar ze geven onvoldoende thuis als er echt doorgepakt moet worden. Het wordt tijd om het beleid van de gemeente echt voor verenigingen te laten werken!”

De vragen zijn hier te lezen: Schriftelijke vragen – buurthuizen van de toekomst

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.