13 oktober 2020

CDA Fractie UH: Tegen windmolens. 'Nu is de kiezer aan het woord'

PERSBERICHT

CDA fractie UH TEGEN WINDMOLENS

´NU IS DE KIEZER AAN HET WOORD`

De CDA-fractie van de gemeenteraad Utrechtse Heuvelrug heeft gisteren voor het afwegingskader gestemd dat nodig is om eventuele plannen te beoordelen, maar daarbij aangetekend dat zij tegen het onderdeel windenergie is. CDA woordvoerder Werner van Katwijk noemt het willen plaatsen van windmolens van 240 meter hoog megalomaan en gekkenwerk.

‘Het is volstrekt onlogisch dat we in onze gemeente die al lang CO2 neutraal is (de bossen slaan jaarlijks 80.000 ton CO2 op) nog windmolens zouden moeten gaan plaatsen. Het verruïneerd het landschap en is natuur – en milieuonvriendelijk. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen om de gemeente in 2050 energieneutraal te maken maar dat doen we met zonne-energie, andere – en nieuwe technieken en via innovatie. Dat moet ruim voldoende zijn. En verder moeten we alles op alles zetten om onze bossen vitaal te houden. Dat draagt veel meer bij aan het klimaatbeleid’

Het liefst had de CDA fractie gisteren al een NEE door de raad tegen de windmolens laten horen maar er was geen meerderheid voor te krijgen omdat Open, D66, SGP, CU wel de windmolens wilden en de VVD weifelde over een totaalverbod.

‘Nu moet eerst maar de kiezer het woord krijgen’ aldus Werner van Katwijk. ‘Het afwegingskader is geen besluit om windmolens te plaatsen maar, zoals de naam al aangeeft, een afwegingskader bij eventuele plannen. Over windmolens wordt pas definitief beslist na de verkiezingen en als er meer concrete plannen komen. Dat laatste moeten we ook nog maar zien voor wat betreft windmolens. 95 % van de gemeente is al uitgesloten van windmolens en de overgebleven locaties bij Overberg en Driebergen zullen op felle weerstand en planschadeprocedures stuiten. Welke investeerder ziet hier nog brood in?’ aldus Werner van Katwijk.

Het CDA gaat haar standpunt - Utrechtse Heuvelrug Windmolenvrije-gemeente -  verantwoorden bij de kiezer en hoopt dat deze een duidelijk signaal afgeeft bij de Gemeenteraadsverkiezingen.
Voor meer informatie: Werner van Katwijk 06 233 660 32 of werner@ouders.net

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.