29 mei 2020

CDA tegen windmolens in gemeente Utrechtse Heuvelrug

Motie in de gemeenteraadsvergadering van Juni 

De CDA-fractie in de gemeenteraad van de Utrechtse Heuvelrug gaat bij de behandeling van  Regionale Energie Strategie in de raadsvergadering van juni via een motie aan de raad vragen om windmolens in de gemeente ongewenst te verklaren.

Bij de beeldvorming over het bod dat de samenwerking van 16 Utrechtse gemeenten wil doen bleek dat wethouder Jorg onverkort vast wil blijven houden aan alle aspecten in de voorstellen. ‘Aanpassing kan alleen via een politieke uitspraak in de raad’ aldus Jorg. Het CDA wil die uitspraak nu dan ook vragen.

Het CDA is tegen de komst van windmolens in de gemeente. Omdat de gemeente Utrechtse Heuvelrug in een windluw gebied ligt zouden de molens een (tip)hoogte moeten gaan krijgen van 250 meter hoog. Dat is ruim twee maal de hoogte van de Domtoren. Een hoogte die een enorme visuele uitstraling / visuele horizonvervuiling in de hele gemeente gaat geven. 

Uit eerdere besprekingen en uit kartbeelden die zijn gepresenteerd blijkt dat er twee mogelijke locaties zijn. Langs de A12 in de buurt van de afslag Driebergen en langs de A12 bij Overberg.

De eerste locatie is ongewenst vanwege de omliggende bebouwing in de buurt, de overlast, de veiligheid en de mogelijke verdere ontwikkeling van het stationsgebied.

De locatie Overberg baart de CDA fractie zorgen vanwege de visuele uitstraling en de overlast in het hele dorp. Daarbij komt dat de gemeente Veenendaal en de gemeente Woudenberg eveneens kijken naar dat gebied. Een beslissing van de gemeente Utrechtse Heuvelrug om bij Overberg molens te plaatsen verlaagt de drempel van de andere gemeenten om dat ook te doen.

Het CDA is er van overtuigd dat zonder de windmolens de U16 regio toch met een haalbaar en stevig bod kan komen bij de opwekking van duurzame energie dat voldoet aan de plannen van het Klimaatakkoord. 

Voor meer informatie : Werner van Katwijk raadslid CDA   06 233 660 32

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.