29 maart 2021

CDA-UH motie: “Knaken bij de Taken”

Motie “Knaken bij de Taken”

Op 25 maart heeft de Raad de CDA UH motie “Knaken bij de Taken” unaniem aangenomen. De motie is bedoeld als luid en duidelijk signaal aan het Rijk dat het zo niet langer gaat.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug en een meerderheid van de Nederlandse gemeenten verkeren in financieel zwaar weer. Het tekort op de Utrechtse Heuvelrug voor Jeugdzorg en WMO bedraagt inmiddels ongeveer 5 miljoen Euro per jaar. En de nieuwe verdeling van het gemeentefonds valt zeer nadelig uit voor onze gemeente en het ziet ernaar uit dat we structureel 3,5 miljoen Euro per jaar minder uit het gemeentefonds krijgen.

De conclusie is dat de rek er nu echt uit is. Maar zorgelijk is dat het Rijk nog steeds niet de urgentie ziet en geen extra geld beschikbaar wil stellen aan de gemeenten. Maar omdat de coalitie-onderhandelingen binnenkort zullen starten in Den Haag willen we de druk op de provincie en het Rijk opvoeren om daarmee ook onze ernstige bezorgdheid uit te spreken over de onhoudbaarheid van de huidige situatie.

In de motie geeft de Raad het College de opdracht om:

  • In juni een reële Kadernota neer te leggen waarin de tekorten transparant in beeld komen;
  • Een voortrekkersrol te nemen en actief samen met andere gemeenten, de provincie en de VNG aan het Rijk onverkort duidelijk te maken dat er op korte termijn een structurele oplossing moet komen door middel van knaken bij de taken.

Daarnaast roepen we ook onszelf, de fracties op om zoveel mogelijk druk te zetten op het Rijk via onze eigen partijlijnen en contacten.

Peter Kranenburg
Fractievoorzitter CDA Utrechtse Heuvelrug
Reacties: [email protected]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.