04 februari 2022

Verslag van de bijeenkomst 2 februari: ‘Wonen & Leven en bouwen in Maarn en Maarsbergen’

Beste deelnemers,

Hartelijk dank voor uw bijdrage aan de online bijeenkomst ‘Wonen, leven en bouwen in Maarn en Maarsbergen’ van het CDA Utrechtse Heuvelrug op 2 februari. Hierbij zenden we u een verslag van de bijeenkomst. Uw bijdragen en standpunten neemt de CDA-fractie mee in haar afweging zodra er een voorstel voor desbetreffende locatie op tafel ligt.

Voor onze fractie was het een zeer informatieve bijeenkomst. Belangrijk is dat de initiatieven die er zijn, opgepakt worden zodat onze jeugd weer een plek kan vinden om te wonen, om Maarn en Maarsbergen vitaal te houden. Ook voor senioren is er nu geen geschikte huisvesting te vinden wanneer ze hun (ruime) gezinswoning willen verlaten. Denk voor senioren aan appartementen, hofjes of andere woonvormen. Om de gang erin te krijgen en de dorpen groen te houden, moet de rode contour (grens bebouwde kom) niet heilig verklaard worden en moet er ook gekeken worden naar locaties buiten de rode contour. Hier staat het CDA open voor, alleen niet ten koste van kwetsbare natuurwaarden. Inventariseer per potentiële bouwlocatie of object wat er mogelijk is. Het lukt anders niet om onze bouwopgave te realiseren. De kernrandzones bieden mogelijkheden (randen van de dorpen). Het ontwikkelen van inbreidingslocaties duurt lang en kan alleen tot op zekere hoogte.

De volgende locaties en plannen hebben we besproken:

  • Tuindorp Maarn

De (niet gerenoveerde) huizen in Tuindorp kampen met achterstallig onderhoud. De huizen zijn moeilijk te verduurzamen, het gasverbruik is hoog, er zijn vocht- en veiligheidsproblemen. Ook zijn de grote tuinen niet voor iedereen goed bij te houden. De Woningbouwvereniging Maarn heeft daarom vorig jaar een wijkplan voorgelegd aan de bewoners met daarin plannen om Tuindorp aan te pakken, uitgewerkt in een aantal scenario’s. Omdat Tuindorp voor heel Maarn een grote historische waarde kent, ontstond onrust. De scenario’s waar wellicht een minderheid zich wel in kon vinden, zijn daarom van tafel geveegd. De gerenoveerde huizen in Tuindorp zijn overigens in goede staat en niet te vergelijken met de niet-gerenoveerde huizen. In een gerenoveerd huis is het fantastisch wonen in Tuindorp, een ‘droomplek.’ Bewoners hebben geen idee wat er staat te gebeuren, aan de communicatie met de wijk kan het nodige verbeterd worden. Helder is dat een aantal huizen gerenoveerd moet worden, met aandacht voor de historische waarde. De woningbouwcorporatie gaat het hele proces opnieuw starten met de bewoners, de Woonbond en andere deskundigen.   

  • Woningbouw co-creatie ‘Doe Maarn Mee’

Dit plan, voor nieuwe voorzieningen voor Maarn en Maarsbergen is uitgesteld en komt pas in mei naar de gemeenteraad. Er zijn verschillende locaties in beeld waar gebouwd gaat worden: Het Trompplein, Breeschoterlaan, Planetenbaan en de Buurtsteeg. Er zullen minimaal 49 woningen gebouwd worden, volgens de woonvisie: maximaal 30% duur, minimaal 45% middelduur en minimaal 25% sociaal. Wat bedoelt het CDA met ‘dorpsleven in het groen’? Maak dat meer concreet. Bijvoorbeeld 30% moet groen zijn bij nieuwe plannen. De oorspronkelijke karakteristieke eigenschappen van Maarn en de natuurwaarden moeten behouden blijven bij de ontwikkeling van nieuwe plannen. 

  • Amersfoortseweg 38, Landgoed Plattenberg/Amersfoortseweg 40, (vml. Meubin)/Plattenberg 34

Deze locatie van aan elkaar grenzende percelen groen is als ‘kansrijk’ bestempeld, wat de nodige vragen oproept. Er zijn tal van milieuaspecten die eerst onderzocht moeten worden. Het gebied ligt aan de snelweg, het is daarom maar de vraag of het wel geschikt is voor woningbouw vanwege gezondheid/fijnstof/geluidshinder. Nu is het een bosperceel met groene waarden en niet geschikt voor meerdere woonlagen. Ook is de ontsluiting een probleem. Via de parallelweg van de Amersfoortseweg of naar de Plattenberg kan moeilijk op een veilige manier. Het is al verkocht aan een ontwikkelaar. Er spelen tegengestelde belagen. Woningbouw op deze locatie heeft een grote impact op de omwonenden en op het aangezicht van Maarn, er zijn veel bezwaren. Een zorgvuldig participatieproces is daarom van groot belang, waar de gemeenteraad goed op moet toezien, ook straks bij de nieuwe omgevingswet. Het is belangrijk om op een solidaire manier naar het woningprobleem te kijken, en te kijken waar je groen en de bomen kunt behouden, zodat het groene dorpse karakter behouden blijft.

  • Tuindorpweg 21-25 /drukkerij vd Berg, Maarn

Deze plek is heel geschikt om woningen te bouwen voor senioren omdat de drukkerij dichtbij de voorzieningen ligt in het dorp. Hier is ook dringend behoefte aan.

  • Bedrijventerrein Heijgraefflaan, Maarsbergen

De Heijgraafflaan in Maarsbergen is een zeer goede inbreidingslocatie. Ook zijn voorzieningen in Maarsbergen zeer welkom. Bouw wel iets wat in de omgeving past en niet vijf hoog, dan blijft er ook privacy voor de huidige bewoners.

  • Celenhof, Haarweg, Maarsbergen

Dit plan valt net buiten de rode contour. Er is nu een mogelijkheid om op deze locatie 3 huizen te realiseren (Ruimte voor Ruimte regeling). De eigenaren willen er graag tientallen woningen realiseren met meer nadruk op sociaal en middelduur, daar is ook ruimte voor, door bedrijfsgebouwen te slopen. Dit biedt kansen voor onze jeugd, zie ook het project Marezhof. Wel is het van belang om ook de voorzieningen mee te nemen, de infrastructuur en de verkeersafwikkeling. Stilstand is achteruitgang en een nieuwe impuls voor Maarsbergen is welkom. Er zijn ontwikkelaars die hiermee aan de slag willen. We moeten dit soort kansen beter benutten.

  • Plannen rondom het Henschotermeer

Het recreatieschap is opgeheven, een politiek besluit waar onze gemeente als enige tegen was. Dit pakt voor onze inwoners slecht uit, maar de beslissing is genomen. De exploitant werkt aan een nieuw verdienmodel, jammer voor heel veel mensen die het natuurgebied willen behouden. De geplande bebouwing verhuist nu naar de gemeente Woudenberg en onze gemeente speelt nog maar een bescheidenheid rol. Er is een visie voor het gebied gemaakt samen met de provincie, maar de gemeente Woudenberg interpreteert zaken op een andere manier. Wel is er een stuurgroep waarin gesprekken lopen. In Woudenberg is er inmiddels een petitie gestart. Voor de inwoners van Maarn hebben de ontwikkelingen een enorme impact. Inwoners maken zich zorgen. De plannen hebben invloed op het verkeer en het parkeren in Maarn. De natuur en de veiligheid worden aangetast. Het CDA moet hier nog veel meer voor opkomen. Niet alle plannen zijn slecht, maar bij bijvoorbeeld de evenementenhal kun je vraagtekens zetten. Houd het liever zo natuurlijk mogelijk, ook op de vakantieparken.

Nogmaals veel dank voor uw deelname. Als u nog vragen heeft neem dan contact met ons op.

Met vriendelijke groeten,
Marina Roelofsen #1
CDA Utrechtse Heuvelrug

[email protected]

Whatsapp: 06-400 48 011

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.