23 mei 2017

CDA brengt de vaart in het centrum

Door: Rick Tigelaar, CDA

In het verkiezingsprogramma van het CDA voor de huidige raadsperiode was het al opgenomen: Er moest vaart in het centrum komen. Een zinspeling enerzijds op de al geplande grachten, maar veel belangrijker: ook een verwijzing naar de noodzaak het centrum bloeiend te maken. In het programma werd eveneens een paragraaf gewijd aan het belang van cultuur als verbindende factor, maar ook hoe cultuur en recreatie in het stadshart van Veenendaal moet worden georganiseerd.

In de afgelopen raadsperiode heeft het CDA meerdere malen het initiatief genomen cultuur en het centrum onder de aandacht te brengen. Dat de Sandbrinkstraat, een van de horeca-straten van Veenendaal, onder handen wordt genomen, is te danken aan een initiatief van het CDA. Ook is het CDA erg enthousiast over de energie die gepaard gaat met het nu al in Veenendaal wereldberoemde stadsstrand. En recent wordt op initiatief van het CDA onderzocht of het Kees Stipplein met haar culturele centrum, gelegen aan het stadsstrand, nog nadrukkelijker het culturele hart van Veenendaal kan worden. Het CDA wil dat bekeken wordt of het theater De Lampegiet kan worden verplaatst naar het culturele centrum van Veenendaal.

Hiermee kunnen twee vliegen in één klap worden geslagen. Ten eerste moet de Lampegiet op termijn worden verbouwd: de buitenzijde moet worden aangepakt, een verruiming van het aantal zitplaatsen is gewenst. Daarnaast wordt er bij verplaatsing een enorme impuls gegeven aan het culturele centrum rondom het Kees Stipplein, en biedt de huidige locatie van de Lampegiet mogelijkheden voor andere functies.

Afgelopen raadsvergadering is dit amendement door het CDA ingediend, en is deze aangenomen. Opmerkelijk was dat er in de raad maar een krappe meerderheid voor dit initiatief was. Naast het CDA, stemden PVDA, Lokaal Veenendaal, DENK, CU en Pro Veenendaal stemden voor. Maar de SP, SGP, GroenLinks, D'66 en de VVD stemden tegen. Vooral het feit dat de VVD tegenstemde, bevreemdde velen in de raad en betrokkenen bij het centrum. Temeer omdat de VVD altijd vooraan staat wanneer het gaat om activiteiten die het centrum zouden moeten verlevendigen.

Gelukkig is het voorstel van het CDA aangenomen, en wachten we af wat dit oplevert voor de Lampegiet en het culturele hart van Veenendaal. Het CDA zal zich in de toekomst blijven inzetten om het centrum van Veenendaal voor alle bevolkingsgroepen zo aantrekkelijk mogelijk te maken. U kunt ook in de komende raadsperiode op ons rekenen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.