04 juli 2017

Voor een Veenendaal dat we door willen geven

Dit zijn de laatste algemene beschouwingen van deze raadsperiode. Daarom voor ons niet alleen een financiële vooruitblik op de komende tijd, maar ook een korte terugblik op de afgelopen jaren. Er is de afgelopen tijd hard gewerkt en veel bereikt. Zo is het beleid rondom het sociaal domein op een aantal momenten flink bijgestuurd. Afval wordt veel meer gescheiden opgehaald en deze keuze blijkt succesvol te zijn. Er zijn stappen gezet om ons winkelcentrum nog succesvoller te maken. En er is, op initiatief van het CDA, een motie aangenomen om meer te gaan experimenteren met beeldvorming. In de aanloop naar de vergadering over de jaarstukken hebben we dat kunnen ervaren in de vorm van een jaarmarkt. Wat het CDA betreft was die jaarmarkt een succes. Het was ook een tijd van politieke dieptepunten, door de crisis binnen het toenmalige college en de coalitie. We zijn blij dat er snel een nieuw college geïnstalleerd kon worden zodat de uitdagingen die dit jaar op ons afkomen op een goede manier kunnen worden opgepakt.

De financiële positie van de gemeente is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Door de aantrekkende economie ontstaat er ruimte voor nieuw beleid. Toch willen we als CDA niet ineens al het geld opmaken. Tijdens de crisis van de afgelopen jaren hebben we als gemeente veel gebruik gemaakt van de ruime algemene reserve die we in de jaren daarvoor hadden opgebouwd. Daarom is het verstandig om in deze 'vette jaren' weer geld te sparen voor eventuele 'magere jaren'. De afgelopen maanden heeft de gemeenteraad al een aantal nieuwe plannen vastgesteld. Bijvoorbeeld over energieneutraal Veenendaal, cultuur en de invoering van de Omgevingswet. Toch heeft het CDA nog een aantal wensen waar we bij deze kadernota aandacht voor zullen vragen. In de eerste plaats is dat de eigen bijdrage voor de huishoudelijke hulp. We zullen een amendement indienen om deze bijdrage op € 10,- te handhaven.

Op het gebied van cultuur willen we extra incidenteel geld vrijmaken voor impulsen. Met dit 'handgeld' kan de cultuurmakelaar nieuwe initiatieven ruimhartiger ondersteunen dan nu het geval is. Dit geld kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het ontwikkelen van een expositieruimte bij de Lampegiet of projecten op het gebied van taalonderwijs bij de bibliotheek. Dit voorstel is samengevoegd met de motie over cultuur van D66. Ook willen we het Fablab in de bibliotheek extra ondersteunen door dit te koppelen aan de ICT-stad. Hierover zullen wij een motie indienen.

Recreatie in het groen is belangrijk voor de volksgezondheid, maar de afgelopen jaren is de aanleg van ‘gezond groen’ achtergebleven. De Gezondheidsraad beveelt in een advies aan om de mogelijkheden voor ‘groene recreatie’ in de stedelijke omgeving uit te breiden. Daarbij wordt ´groen´ opgevat als natuur in brede zin, water inbegrepen. Een voorbeeld voor Veenendaal zou kunnen zijn om het Stadspark op te waarderen en te onderzoeken of in de Surfvijver weer gezwommen kan worden. Een voorstel hiervoor hebben we ingevoegd in de motie over de dialoogavond groen.

Een vitaal winkelcentrum is belangrijk voor Veenendaal, maar we moeten lokale winkeliers in bijvoorbeeld de aanloopstraten niet uit het oog verliezen. Deze winkeliers voelen zich nu soms achtergesteld ten opzichte van winkeliers in het kernwinkelgebied. In het kernwinkelgebied zitten geen warme bakkers of lokale slagers. Deze 'middenstand voor dagelijks gebruik' mag niet uit het oog worden verloren. Wij vragen het college om het makkelijker te maken voor winkeliers in de aanloopstraten om aan te sluiten bij initiatieven uit het kernwinkelgebied, bijvoorbeeld de Twinkeling.

Wij blijven aandacht vragen voor gezond en veilig sporten en vinden het verstandig om alternatieven te zoeken voor het huidige rubbergranulaat op kunstgrasvelden. Ook de Europese Commissie kiest voor zekerheid en wil alsnog strengere normen voor de rubberkorrels gaan opstellen. Dit voorstel van de Europese Commissie is gekomen na onze motie in mei. Het zou verstandig zijn om daar op te anticiperen en nu al te zoeken naar en te experimenteren met alternatieven. Wij vragen de wethouder of zijn mening over dit onderwerp hierdoor veranderd is.

Wij staan voor een politiek waarin niet de overheid, of de markt, maar de samenleving zelf centraal staat. Kernpunt is de overtuiging dat de overheid er is voor de samenleving en de burgers, en niet andersom. En ook, dat wij als burgers iets bij kunnen en mogen dragen aan het welzijn van anderen. Daarvoor is vertrouwen nodig van de burgers in de politiek, en die is er alleen als je gehoord en gezien wordt. Daarom vinden wij het jammer dat we signalen krijgen dat vragen van burgers soms erg lang blijven liggen in het gemeentehuis. Het duurt soms weken tot zelfs maanden totdat vragen beantwoord zijn. Kent het college deze signalen en wat gaat het college doen om te zorgen dat dit in de toekomst niet meer zal gebeuren?

Het CDA is een brede volkspartij geworteld in de christendemocratische politieke traditie. Vanuit die traditie hebben we een eigen visie op samenleving, de overheid en de relatie tussen beide. Die visie is geïnspireerd door wat ons in de Bijbel en de christelijke traditie wordt aangereikt over recht en gerechtigheid, over gelijkwaardigheid en over hoe we zorgvuldig om moeten gaan met de schepping. Zo hebben we afgelopen jaren het beleid en ook deze kadernota beoordeeld. En vanuit die visie zullen we ook de komende tijd constructief in de politiek blijven opereren.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.