23 augustus 2017

Subsidie voor project aanpak mensen met verward gedrag toegekend

In juni van dit jaar kondigde de gemeenten Veenendaal, Rhenen en Renswoude aan samen te werken bij de aanpak voor ondersteuning van mensen met verward gedrag. De gemeente Veenendaal heeft hiertoe een subsidieaanvraag bij het Rijk ingediend. Het Rijk kent Veenendaal een bedrag van € 246.660 toe voor de uitvoering van het project.

Stijging meldingen
Zowel landelijk als lokaal is er een stijging waarneembaar van het aantal personen met verward gedrag. Dit zijn mensen die grip op hun leven (dreigen te) verliezen, waardoor het risico aanwezig is dat zij zichzelf of anderen schade berokkenen. Op lokaal niveau is er een stijging van meldingen rond incidenten van de politie van 120 in 2011 oplopend naar 301 in 2016. Als gevolg van de nieuwe taken van gemeenten in het sociaal domein, komen personen met verward gedrag steeds nadrukkelijker in beeld. Reden voor het Rijk en de VNG om af te spreken dat alle gemeenten een goed werkende aanpak voor ondersteuning van mensen met verward gedrag hebben. 

Ketenpartners
De gemeenten Veenendaal, Rhenen en Renswoude werken bij het opstellen van de aanpak nauw samen met de ketenpartners, zoals Vitras/Veens, politie, Patrimonium Woonservice, Rhenam Wonen, GGZ Centraal, Pro Persona, MEE, Kwintes, GGD regio Utrecht, King Arthur Groep en een aantal ervaringsdeskundigen, cliënten en naasten.  

Projecten
De komende periode starten een zevental projecten. Wethouder Marieke Overduin: “Deze projecten spelen in op belangrijke ontwikkelingen, maar juist ook de hiaten. Onderwerpen die daarbij centraal staan zijn onder ander het doorbreken van het taboe, het verstevigen van de meld- en adviesfunctie, passend vervoer, het vergroten van de deskundigheid van professionals en het verlagen van financiële drempels. Het is ons streven om binnen 2 jaar een sluitende aanpak rond personen met verward gedrag te realiseren.” 

Subsidie
Om gemeenten te ondersteunen bij het opstellen van de aanpak, stelt het Rijk onder andere een subsidie aan gemeenten beschikbaar. De gemeente Veenendaal heeft een subsidieaanvraag van

€ 246.660 ingediend bij ZonMw, die namens het Rijk de subsidiegelden verdeeld. ZonMw heeft besloten om het volledige bedrag toe te kennen aan Veenendaal voor de uitvoering van het project.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.