28 maart 2023

Geen extra school in Veenendaal-Oost

In maart voerde de gemeenteraad een stevig debat over de huisvesting van basisscholen. Het onderwijsvastgoed in Veenendaal sluit qua locatie en capaciteit niet goed aan bij de behoefte van de scholen. Op sommige plekken staan losse lokalen leeg en in andere wijken is veel ruimte tekort. De gemeente worstelt hier al geruime tijd mee, omdat het geld wil besparen en efficiënt met vastgoed wil omgaan.

Binnen een school is het nodig om op een beperkt aantal grotere locaties te werken. Daarnaast is een school nauw verbonden met de woonwijk. Scholen willen ook extra voorzieningen kunnen aanbieden voor leerlingen, zoals extra individuele begeleiding of het delen van een ondersteunende assistent door meerdere groepen. Ook voor leerlingen is een school niet alleen een lokaal. Het is ook een plek waar je heen gaat met broertjes en zusjes. Een plek waar je vriendjes uit dezelfde wijk uit ontmoet. Het is een plek waar ouders uit de wijk elkaar ontmoeten en elkaar leren kennen. Die saamhorigheid in de wijk en in de gemeenschap is voor het CDA van groot belang. Een grotere dependance op beperkte afstand kan nog met behoud van deze kwaliteiten. Maar jhet CDA wil niet dat een school over diverse locaties door heel Veenendaal is verspreid, omdat daar toevallig nog 1 tot 3 losse lokalen leeg staan. De meerderheid van de partijen in de gemeenteraad koos in maart echter voor het voorstel van het college: het verdelen van de scholen over meerdere locaties in Veenendaal.

Het CDA betreurt het dat de scholen in Veenendaal-Oost locaties gaan krijgen buiten de eigen wijk. Ook vindt het CDA Veenendaal het jammer dat er kleinere dependances dreigen te ontstaan, in ieder geval totdat bepaalde schoolgebouwen aan Het Zuiderkruis en De Fuikenweide zijn gerealiseerd. Hoewel de Raad nu in meerderheid ervoor kiest om deze onwenselijke verspreiding toe te staan voor de scholen in Oost, zullen we als CDA blijven staan voor goede scholen met voldoende capaciteit in elke wijk. Uiteraard blijft het CDA Veenendaal de uitvoering van de plannen kritisch volgen over onderwijshuisvesting, want het realiseren van passend onderwijs, kinderopvang en het verduurzamen van onderwijsvastgoed komt binnen het huidige vastgoedbeleid van de gemeente Veenendaal niet goed van de grond.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.