13 april 2023

Ledenbijeenkomst CDA Veenendaal bij Hockeyclub VMHC Spitsbergen

De afgelopen ledenbijeenkomst was het CDA Veenendaal op bezoek bij hockeyclub VMHC Spitsbergen. Bestuurslid Bas ter Schure was onze gastheer. Na afloop gingen we met hem nog in gesprek over wat hij aan ons bezoek heeft gehad en over zijn boodschap namens de 40-jaar jonge hockeyclub. Het CDA greep de kans aan bij de jubilerende hockeyvereniging VMHC Spitsbergen in gesprek te gaan met Bas. Ook brachten diverse leden introducés mee naar het clubhuis.

Wat vond je van het bezoek van het CDA Veenendaal aan je sportvereniging?
Bas: “Niet alleen leuk, maar ook interessant en belangrijk. Wij hebben leuke en spontane mensen mogen ontmoeten. Het bewijs hebben we geleverd met z’n allen in de spreekwoordelijke derde helft. Deze duurde verreweg het langste van allemaal. Als lokale sportvereniging probeer je een veilige en gezellige plek te bieden voor een sportieve plaatsgenoot of iemand uit de regio.”

Had het CDA Veenendaal je ook wat te bieden?
Bas: “Door wat meer inzage te krijgen in het hart van een politieke partij, zien we dat deze mensen op dezelfde plaats staat in het bedrijven van politiek als in het uitoefenen van een vrijwilligersrol binnen een sportvereniging. Zowel de politieke partij als de sportvereniging hebben een coherente functie ….”

Wat zie je bij de overheid gebeuren als het gaat om sportbeleid?
Bas: “Zowel de landelijke als de lokale overheid vermindert haar support voor sportverenigingen. Voor ons was het een belangrijk ‘touchpoint’ met de gemeente Veenendaal om een beter contact op te bouwen met de lokale politieke partijen om de aandacht, niet alleen voor VMHC Spitsbergen maar voor alle (sport-) verenigingen van Veenendaal. Gezien de crisis, de instabiele ledenaantallen en wegvallende ondersteuning, zal het landschap voor (sport-)verenigingen de komende jaren drastisch veranderen. Uiteraard moeten we dit met z’n allen kost-wat-kost voorkomen. Sportiviteit, het sociale en gezellige karakter van een (sport-)vereniging, maar ook het maatschappelijk belang dat een vereniging dient is te belangrijk om te laten verdwijnen.”

Waar heb je als sportvereniging richting de Veense politiek in het algemeen en richting het CDA Veenendaal specifiek aandacht voor gevraagd?
Bas: “VMHC Spitsbergen heeft een duidelijke routekaart voor haar leden op gebied van sport en plezier, maar ook voor duurzaamheid. Niet alleen duurzaamheid als in energiebesparing, groen en circulariteit, maar ook duurzaamheid qua financiën.”

Waar werk je dan als sportvereniging aan als het gaat om de centjes?
Bas: “Als sportvereniging zoeken we naar bekende en nieuwe inkomstenbronnen. Uiteraard hebben we een groeiplan voor meer leden, maar kijken we ook naar het ontwikkelen van activiteiten en mogelijkheden die binnen het bereik van een semi-commerciële organisatie liggen en zijn we in gesprek met de gemeente over het huidige en gewenste bestemmingsplan voor ons sportterrein en clubhuis. Maar de grootste boodschap aan het CDA en natuurlijk de Veense politiek in het algemeen is om jullie (sport-) verenigingen niet in de kou te laten staan!”

Welke boodschap heb je voor de lezers (inwoners, website, nieuwsbrief, leden, sociale media)?
Bas: “De boodschap die ik heb voor alle Veenendalers, ongeacht politieke voorkeur, is: sluit je aan en ga lekker sporten bij een van de ruim 60 Veenendaalse sportverenigingen. En dan natuurlijk het liefste bij VMHC Spitsbergen!”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.