14 januari 2017

Waardering en geld nodig in de zorg!

Madeleine van Toorenburg en Lenny Geluk brachten werkbezoek aan Veenendaal

Vrijdag 13 januari waren CDA Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg en kandidaat-Kamerlid Lenny Geluk op werkbezoek in Veenendaal. Samen met wethouder Marieke Overduin en lokale CDA’ers bezochten zij ’s morgens De Meent van Zorggroep Charim. Vervolgens schoven enkele actieve en bezorgde organisaties aan bij het ‘Broodje Kamerlid’ in de Cultuurfabriek.

Waardering

Teamleider Marlies Bochane en bestuurslid Henk Prins van Zorggroep Charim verwelkomden het gezelschap met koffie en koekjes bij De Meent. CDA Wethouder Overduin gaf een kort overzicht van actuele ontwikkelingen in de gemeente op het gebied van zorg zoals de blijverslening, van een dementievriendelijke wijk naar een dementievriendelijke gemeente en buurtbedden.

Op de vraag aan Marlies Bochane wat er nodig was in de zorg gaf ze aan dat waardering een belangrijk punt is. Zodra politici en media ergens een rel over kunnen maken dan roepen ze om het hardst. Het zou goed zijn als ze net zo hard en net zo vaak hun waardering zouden uitspreken voor die duizenden verzorgenden die elke dag hun werk doen.

Honderdmiljoen wil staatssecretaris Van Rijn nu extra uittrekken voor de zorg. Het is een druppel want de vraag naar zorg en de intensiteit van de zorgvraag neemt toe. Marlies Bochane gaf als voorbeeld dat zij een aantal jaar geleden alleen op acht cliënten kon staan. Tegenwoordig kan dat eigenlijk niet meer omdat mensen pas veel later in een locatie als De Meent terecht komen en daardoor de zorgvraag per individu een stuk groter is.

Dat bracht ons meteen op het volgende punt. Want ook vanuit Zorggroep Charim wordt er steeds meer geprobeerd om er ook te zijn voor bewoners in de buurt. Alleen een middagje bingo aanbieden volstaat dan niet meer. Marlies Bochane is bezig met de ontwikkeling van een welzijnspalet. Daarbij wordt er een breed palet aangeboden van komen eten, een uitje, tot aan het doen van vrijwilligerswerk. Hierdoor is het mogelijk voor steeds meer ouderen in de samenleving om langer thuis te blijven wonen. Aan de andere kant probeert Zorggroep Charim op die manier ook die mensen te bereiken die, zoals één van de aanwezigen het treffend verwoorde: ‘hun trots moeten overwinnen’, om de zorg die ze nodig hebben te vragen.

Broodje Kamerlid

Tijdens de lunch in de Cultuurfabriek schoven Annemarie van Kempen van de organisatie ‘Gastgezin voor een Vluchteling in Veenendaal’ en Cees van Hal voorzitter van het WMO forum aan. Tussen de soep en de broodjes door vertelde Annemarie hoe een bezoek aan Lesbos haar geraakt had om ook in haar woonplaats Veenendaal iets te doen voor mensen die huis en haard ontvlucht waren. Dat doet ze door Nederlandse gastgezinnen te koppelen aan statushouders. Een jaar of langer zien die elkaar een paar keer per maand waarbij er dan bijvoorbeeld samen gegeten wordt. Een netwerk voor de statushouder die hierdoor kennissen en vrienden krijgt in Nederland, de cultuur van binnenuit leert kennen, maar ook een verrijking voor het gastgezin. Doordat het gastgezin vroegtijdig problemen kan signaleren of zelfs voorkomen, kan dit de gemeente veel tijd/geld schelen. Plannen heeft ze genoeg, waardering van bijvoorbeeld Vluchtelingenwerk krijgt ze ook maar de financiële armslag om door te pakken ontbreekt. Een oproep aan de politici aan tafel.

Die oproep had Cees van Hal namens het WMO forum ook. Hij gaf aan dat er veel geld bij de gemeenten ligt dat voor de zorg is gereserveerd. Alle gemeenten bij elkaar misschien wel een miljard euro. Zorg ervoor dat dit geld niet blijft liggen en over een paar jaar in asfalt verdwijnt. Dit geld is nodig voor de zorg en daar moet het dan ook terecht komen. Eventueel door de rijksoverheid dit geld weer terug te laten vorderen van de gemeenten. Ook dat leverde weer voldoende gespreksstof op.

Madeleine van Toorenburg sloot het programma af met aan te geven dat met deze veelbelovende start van de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen er echte CDA standpunten op tafel waren gekomen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.