10 november 2021

Aanpak drugsoverlast rondom sportparken, winkelcentra en in de wijken

Het CDA Woerden heeft zorgen over overlast door drugs en met name het dealen daarvan rondom sportparken, winkelcentra en in de wijken. Dat naar aanleiding van signalen vanuit de Woerdense samenleving. Om die reden hebben de christendemocraten een serie vragen aan burgemeester en wethouders gesteld.

De bestrijding en handhaving van drugsoverlast is vooral gericht op wietplantages en coffeeshops. De pakkans voor het dealen van drugs op straat is klein. Het maakt ook dat de Woerdense jeugd op steeds jongere leeftijd in aanraking komt met drugs en het ook gemakkelijk verkrijgbaar is.

CDA-raadslid Rumo van Aalst: "Het dealen van drugs in de openbare ruimte zorgt voor een onveilig gevoel bij onze inwoners. Vooral in de avonduren, mede omdat het in deze tijd van het jaar weer vroeg donker wordt. Als ouders wil je niet dat je kinderen daarmee worden geconfronteerd, op weg naar de voetbal, hockey of tijdens het skaten. En hoe beangstigend is het als je als oudere een ommetje maak en ineens ben je getuige van een drugsdeal. Wij willen van burgemeester en wethouders weten of zij de signalen, die wij vanuit de samenleving krijgen, herkennen. Zo ja, is het aantal meldingen van deze vorm van overlast gestegen? En wat doet de gemeente en/of de politie daar dan al aan? Is het indien nodig ook mogelijk om aan deze vorm van overlast meer prioriteit te geven? In een aantal gemeenten in het land is dit probleem planmatig opgepakt. Mogelijk werkt een specifiek plan van aanpak ook in Woerden in de strijd tegen overlast van drugs en met name het dealen rondom de sportparken, wijkcentra en in de wijken. Laten we er binnen onze mogelijkheden in ieder geval alles aan doen om deze overlast binnen de perken te houden en voldoende prioriteit te geven. Het is goed wonen en leven in Woerden en daar moeten we zuinig op zijn."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.