10 maart 2018

CDA Woerden biedt actieplan woningbouw aan

"SNELLER EN MEER WONINGEN BOUWEN IN WOERDEN"

Het CDA Woerden heeft zaterdag een 'Actieplan Woningbouw' (KLIK HIER) gepresenteerd. De partij bood het actieplan aan burgemeester Victor Molkenboer, bouwondernemer Arjan Ton en Lucia Schuddeboom van woningcorporatie GroenWest aan. Het CDA wil vaart maken met de woningbouw in Woerden, en de partij wil jaarlijks 300 nieuwe woningen bouwen.

De woningbouw in Woerden is de afgelopen jaren regelmatig vertraagd. In de periode 2015 tot en met 2017 liepen 27 van de 38 projecten (ruim 70%) vertraging op. Enerzijds komt dit door het feit dat onderhandelingen tijd kosten, anderzijds ook door de eisen die de gemeente stelt en doordat de gemeente onvoldoende medewerkers had om alle projecten van de grond te krijgen.

De woningnood is hoog in Woerden

Raadslid Job van Meijeren: "In de kernen Harmelen, Kamerik en Zegveld, maar ook in Woerden Stad is de druk op de woningmarkt groot. Er worden tegenwoordig meer woningen via Facebook als via Funda verkocht, en de wachttijd voor een sociale huurwoning is jaren. De bouw van nieuwe woningen kan de wachtlijsten voor sociale huurwoningen verlichten, en geeft jongeren en ouderen kans om in onze gemeente te blijven wonen". Het CDA Woerden wil dat de komende jaren meer vaart wordt gemaakt met de woningbouw, en komt daarom nu met een actieplan.

Actieplan

In het Actieplan van het CDA Woerden zijn dertien maatregelen opgenomen om sneller en meer woningen te bouwen in de komende jaren. De partij wil zelfs 300 woningen per jaar bouwen. Daarvoor trekt de partij extra geld uit om plannen te versnellen, en wil het CDA € 1.000.000 investeren in sociale woningbouw, samen met woningbouwcorporatie GroenWest. Verder wil het CDA de regels en eisen van bouwprojecten verminderen. In plannen die niet haalbaar zijn wordt wat het CDA betreft geen energie gestoken, want de aandacht moet uitgaan naar haalbare projecten. Het actieplan is samen met experts op woningmarkt opgesteld.

De Poort van Woerden

Het CDA Woerden wil ook veel aandacht geven aan de ontwikkeling van ‘De Poort van Woerden’, het gebied van Het Baken (Snellerpoort) tot aan het Stadhuis (Middelland). Raadslid Marco Hollemans: "Het CDA Woerden is de afgelopen jaren actief in gesprek geweest over deze ontwikkelingen, en wij vinden dat de gemeente Woerden dit professioneel moet aanpakken. We praten hier over een binnenstedelijke ontwikkeling met een omvang die Woerden nog nooit heeft meegemaakt. We gaan een compleet nieuwe woonwijk bouwen. Het CDA wil dat hier geen postzegelplannetjes worden gemaakt, maar dat gebouwd wordt aan een nieuwe woonwijk van Woerden vanuit een centrale visie". De christendemocraten willen experts op dit gebied betrekken bij de ontwikkeling. Ook willen ze met de NS en ProRail om tafel om te praten over uitbreiding van Station Woerden aan de zuidzijde, voor als er straks veel meer Woerdenaren vanaf deze kant met de trein zullen gaan.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.