30 juni 2017

Is de gemeente Woerden voorbereid op essentaksterfte?

CDA WOERDEN STELT VRAGEN: IS ER EEN PLAN VAN AANPAK DOOR DE GEMEENTE BIJ ESSENTAKSTERFTE?

Afgelopen week werd Nederland opgeschrikt door het bericht dat er door het land massaal essenbomen doodgaan aan de 'essentaksterfte'. Naar aanleiding daarvan heeft het CDA Woerden vragen gesteld aan het College van B & W over de stand van zaken met betrekking tot essenbomen in Woerden.

De essentaksterfte is een schimmel die actief is in essenbomen waardoor takken van die bomen afsterven, wat uiteindelijk leidt tot de dood van de boom. Elders in Nederland zijn er al honderden bomen gestorven aan deze ziekte en het ligt in de lijn der verwachting dat er ook in het Woerdense essenbomen besmet zijn. Het CDA wil onder meer graag weten om hoeveel zieke bomen het gaat, en met welk soort bomen deze eventueel vervangen gaan worden.

CDA Woerden raadslid Toos van Soest: “De inwoners zijn erg betrokken bij de bomen in Woerden. Dat de gemeente bomen zal moet rooien omdat zij ziek zijn, daar kan zij niets aan doen. Ik zou het echter op prijs stellen als de gemeente alvast nadenkt over het hoe, en over wat er moet gebeuren na het eventueel rooien van zieke bomen. Daar kan de gemeente namelijk wél iets aan doen”.

De antwoorden op de vragen die het CDA stelde worden eind juli verwacht.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.