29 november 2021

Waarom geen dorpsvernieuwing van oude huurwoningen in Zegveld?

In Zegveld staan een aantal huurwoningen al lange tijd leeg. Navraag bij de woningbouwcorporatie leert dat er bouwkundige problemen zijn met de woningen, onder meer aan de fundering. Eén van de woningen is afgelopen weken verkocht als kluswoning. Het CDA vraagt zich af of er geen andere mogelijkheden zijn. Waarom worden de woningen niet als een project grondig gerenoveerd of vindt er nieuwbouw plaats? De partij stelt daarom vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders. 

Op woningverkoopsite Funda verscheen onlangs een (voormalige) huurwoning van GroenWest, die te koop werd aangeboden als kluswoning (Nieuwstraat 25). Er zijn veel geïnteresseerde kopers voor deze woning met een vraagprijs van 200.000 euro, naar verluidt is de woning inmiddels voor flink meer dan de vraagprijs verkocht. Het is een woning waar het nodige aan gedaan moet worden. Zulke huurwoningen zijn er meer in deze buurt. Het hele rijtje, Nieuwsstraat 21 tot en met 27 en een rijtje iets verderop, Molenweg 26 tot en met 40) kent funderingsproblematiek en veroudering. Het CDA Woerden wil weten of hier niet beter aan een stukje dorpsvernieuwing gedaan kan worden. Daarom stelt de partij vragen aan het College van BenW.

Raadslid Job van Meijeren: 'Wat het CDA betreft is het verkopen van oude huurwoningen met funderingsproblematiek als kluswoning niet de eerste optie bij dit soort situaties. Ondanks de goede kansen voor starters die dit geeft op een goedkopere koopwoning. Wij denken dat renovatie van meerdere huizen tegelijk beter is, een stukje vernieuwing van het dorp dus. Zeker omdat langs de Molenweg de tuinen zeer diep zijn, geeft dit ook de kans om misschien zelfs opnieuw te kijken naar de inrichting van de percelen en het herbouwen van dit buurtje. Uiteraard in goed overleg met de huidige bewoners. Wij hopen dat de gemeente met GroenWest afspraken wil maken om dit te gaan onderzoeken’. 

De vragen die het CDA heeft gesteld moeten binnen dertig dagen van een antwoord worden voorzien. De partij wil ook weten hoe de woningbouwcorporatie tegen dit vraagstuk aankijkt. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.