18 maart 2022

Afval is maatwerk

Achter diverse winkels en appartementen gelegen aan de Slotlaan zijn brandgangen. Sommige bewoners moeten hier noodgedwongen kliko’s neerzetten, hun buren moeten gebruik maken van ondergrondse containers. Dit komt doordat sommige appartementen (hoewel ze onderdeel zijn van hetzelfde complex) een adres hebben op de Slotlaan, anderen hebben bijvoorbeeld weer een adres op de Huydecoperweg. De bewoners hebben onderling goed contact en hebben de gemeente gevraagd naar een passende oplossing; zoals een centraal verzamelpunt voor de kliko’s, een extra ondergrondse container of dat meer bewoners gebruik mogen maken van bestaande ondergrondse containers. De gemeente houdt tot nu toe de boot af en stelt dat de bewoners er onderling maar uit moeten komen met de pandeigenaren. Die laatste groep ervaart alleen helemaal geen probleem, ze wonen er immers zelf niet. CDA Zeist vindt kliko’s in brandgangen ongewenst en onveilig en wettelijk ook helemaal niet mag. Daarnaast moet dat de gemeente (in samenwerking met RMN) zich veel actiever opstellen. De gemeente en RMN weten als geen ander wat er niet en vooral wat er wél kan.   

CDA Zeist pleit sowieso voor maatwerk als het gaat om huisafval. Raadslid Marcel Pluim ziet dat op social media door enkele politici en bewoners alle ondergrondse containers ter discussie wordt gesteld: “Bij flatgebouwen en appartementen zie ik alleen echt niet voor me dat bewoners kliko’s op hun balkon moeten zetten. Niet echt fris in de zomer en ze hebben als zo weinig buitenruimte. Ik woon zelf met heel veel plezier in het centrum en ik moet binnenkort mijn grijze kliko inleveren omdat er een ondergrondse container komt. En daar ben ik persoonlijk erg blij mee. Scheelt weer zo’n lelijke kliko in de achtertuin. Ik snap natuurlijk best dat niet alle bewoners in staat zijn om naar een ondergrondse container te lopen. Daar zijn vast slimme oplossingen voor te verzinnen. Misschien dat bewoners vrijwillig hun kliko kunnen inleveren. Ik geloof in ieder geval een genuanceerd afvalverhaal en de menselijke maat.”

Marcel Pluim ziet ook wel dat bij sommige ondergrondse containers het afval zich opstapelt: “Bij de meeste van deze containers gaat het wel goed. De containers moeten gewoon goed onderhouden worden, een seintje geven als ze bijna vol zitten en vaker worden geleegd als dat nodig. We kunnen het pasjessysteem afschaffen en de openingen vergroten. En natuurlijk uiteindelijk boetes uitdelen als mensen expres hun afval er naast zetten.”

CDA Zeist is daarnaast ook voorstander van een proef met ondergrondse containers voor winkeliers en horecaondernemers; dit in samenwerking met Centrummanagement. Die zijn kort geleden ook geplaatst in het centrum van Utrecht. “Vanzelfsprekend alleen op vrijwillige basis” volgens Marcel Pluim. Diverse ondernemers op de Slotlaan en 1e Hogeweg hebben hier wel oren naar. Het scheelt hen gewoon opslag van afval. Ze krijgen dan letterlijk meer ruimte om te ondernemen en het is goed voor de verkeersveiligheid.

Marcel Pluim heeft namens het CDA Zeist schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W over het afvalbeleid voor bewoners en ondernemers in het centrum. CDA Zeist gaat voor een schone, veilige en fraaie buitenruimte en een gemeente die actief in gesprek gaat met als uitgangspunt ‘wat wél kan’.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.