26 oktober 2021

Inbreng CDA Algemene beschouwingen oktober 2022

Tekst uitgesproken tijdens de algemene beschouwingen op 26 oktober 2021:

CDA Algemene beschouwingen oktober 2022

Voorzitter, 

Het was een bijzonder jaar. Zeist heeft zich het afgelopen jaar door heftige coronacrisis heengeslagen. Deze crisis heeft veel in onze Zeister samenleving beïnvloed. Uitdagingen waar we onverwacht mee te maken kregen hebben aangetoond dat we als Zeist een sterk dorp zijn en daar mogen we ongelofelijk trots op zijn.

In Zeist denken inwoners en ondernemers creatief mee en is er meer mogelijk gebleken dan we ons daarvoor konden voorstellen. Maar deze crisis zal de komende jaren nog invloed hebben op ons dorp, de samenleving, onze gezondheid en de economie. Dus uitdagingen genoeg voor de komende jaren.  

Deze uitdagingen zien wij ook terug in de voorliggende begroting voor 2022.

De begroting, die sluitend is, oftewel: we geven niet meer uit dan erbinnen komt is een resultaat waar we als Zeist, in deze lastige omstandigheden, tevreden over mogen zijn. Hierbij dan ook complimenten aan het college en de ambtelijke organisatie en iedereen die hier verder aan heeft bijgedragen in het bijzonder de IAC.

Inhoudelijk kan het CDA zich vinden in de voorgelegde begroting. Er zijn altijd wensen maar gezien de tijdgeest vind het CDA het van belang even pas op de plaats te maken als het gaat om wensenlijstjes of invoering nieuw beleid.

Toch geeft de begroting voor CDA toch aanleiding een drietal punten specifiek bij u onder het voetlicht te brengen.

Vandaag wil ik graag drie punten uitlichten, de zorg, het welzijn in ons dorp en gezondheid in de toekomst.

Dit houdt overigens niet in dat punten zoals duurzaamheid, woningbouw of klimaat geen belangstelling voor het CDA hebben.

Zorg

Allereerst een groot compliment voor alle hardwerkende zorgmedewerkers. In de afgelopen 1,5 jaar is er veel op hen afgekomen. Maar naast deze complimenten heeft het CDA ook zorgen. We moeten zorgen dat er genoeg middelen beschikbaar blijven om de zorg op een verantwoord niveau te houden.

Deze zorg heeft het CDA ook over de capaciteit in de zorg. In veel sectoren is er een tekort aan personeel maar zeker in deze sector. Hier moeten we alert op zijn. Kan het college hierop reflecteren?

Naast de hardwerkende zorgmedewerkers moeten we ook het vrijwilligerswerk niet vergeten en daarmee ook de informele netwerken. Vrijwilligers en mantelzorgers zijn het cement in onze samenleving.

Daarnaast moeten we blijvend inzetten op de bestrijding van eenzaamheid.

We zijn blij dat we een portefeuillehouder zien die de afgelopen jaren hier voortvarend mee aan de slag is gegaan. Dit zien we onder andere terug in de alliantie tegen eenzaamheid en het project huisbezoeken 75+ in Zeist. Geweldig is te zien dat zoveel inwoners en organisaties hierbij betrokken zijn en dit mogelijk maken.

Naast al deze initiatieven moeten we scherp de andere doelgroepen in het zicht blijven houden, eenzaamheid is niet alleen bij de oudere doelgroep maar ook zeker bij jongeren, mensen met een GGZ problematiek of mensen met een handicap. Wij hopen dat de portefeuillehouder met dezelfde energie het werk voor deze doelgroepen voortzet.

Afgelopen jaren hebben we (terecht) fors geïnvesteerd in de jeugdzorg. Laten we ervoor waken dat we de toenemende vraag op de WMO niet vergeten.

Welzijn in ons dorp

Als lokale CDA-afdeling spreken wij veel met inwoners en ondernemers van onze gemeente. Graag geef ik een aantal punten terug aan het college wat wij horen vanuit onze samenleving. Kan het college op elk punt reflecteren:

Al jaren is er discussie over het parkeren in het centrum van Zeist. Nu zijn er al meerdere moties ingediend om hier onderzoek naar te doen. Hoe staat het daarmee? De laatste motie is al ruim een jaar geleden aangenomen. Het CDA ziet dat er op dit moment in de samenleving een feitenvrij debat word gevoerd.  

Naast het parkeren krijgt het CDA veel reacties over de aanleg van het glasvezelnetwerk in Zeist. Inwoners zijn blij dat de mogelijkheid er is om een aansluiting aan te leggen alleen zijn ze minder tevreden over de bestrating na afloop. Het CDA constateert dit zelf ook. Kan het college de opdrachtgever hierop aanspreken?

De toekomstige invoering van de omgevingswet begint steeds meer te landen in de samenleving. Dat is goed met zo’n moeilijke wetgeving. In de begroting ziet het CDA een PM post op dit proces. Kan het college een financiële uitwerking toezeggen? En zo ja op welk termijn kunnen wij die tegemoetzien? (bijlage 2)

Gezond leven in de toekomst

Afgelopen zaterdag had ik een inspirerend gesprek met Erik Scherder. Mogelijk kent u hem wel, de bekende hoogleraar neuropsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hoogleraar Scherder vertelde het volgende;

In 2012 verscheen een serie indrukwekkende studies. Deze studies benadrukken vanuit verschillende invalshoeken dat er sprake is van een zeer ernstige gezondheidsbedreiging: lichamelijke inactiviteit.

In 2012 is dit wereldwijd al uitgeroepen tot een pandemie. We hebben dus niet met 1 pandemie (covid) te maken, maar met 2 pandemieën.

Wat is de oplossing? Intensief bewegen is het algemene advies. Denkt u hierbij aan activiteiten zoals lopen, rennen, fietsen, spelen en sporten.

Maar dit is een onderzoek uit 2012, 9 jaar geleden. Dan zal het probleem al een stuk zijn verbeterd zal u denken?

Helaas, dat is niet waar. We hebben een grote opdracht met elkaar.

Als er ooit een reden is geweest om lichamelijke activiteit als gezondheidsdoel op nummer 1 te zetten, dan is het nu.

Bewegen zorgt voor een sterker afweersysteem. Dat is voor ons allemaal en voor de komende decennia van groot belang bijvoorbeeld ook in de strijd tegen COVID-19.

Conclusie, we moeten ons sterker inzetten op preventieve maatregelen en dat begint bij de jeugd. Hiervoor is door Stichting JOGG (jongeren op gezond gewicht) in samenspraak met ministerie van VWS een aanpak voor gemeentes ontwikkeld om het gezondheidsdoel op 1 te zetten. Inmiddels zijn hier 191 gemeentes bij aangesloten, helaas ontbreekt Zeist op dit lijstje. En u voelt hem al aankomen, kent de portefeuillehouder gezondheidzorg de aanpak van JOGG en is de portefeuillehouder bereid deze aanpak te integreren in Zeist?

Wellicht vraagt u zich af wat is de relatie tussen dit onderwerp en de onderliggende begroting? Het CDA is van mening dat dit probleem, deze pandemie, grotere aandacht behoeft en in de toekomst plek moet krijgen binnen de begroting.

Het CDA is positief over de voorliggende begroting en we zien uit naar de beantwoording van het college.  

Vincent van Voorden
Fractievoorzitter CDA Zeist

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.