05 februari 2018

Vanouds geïnteresseerd in de samenleving op lokaal niveau

Al bijna 39 jaar wonen wij in de wijk Couwenhoven. Samen met mijn vrouw geniet ik veel van het vrije uitzicht vanaf ons huis aan de Weilandweg richting Bunnik en de Niënhof. Zo zien we soms wild en na de aanleg van de natuurvriendelijke oever is het aantal soorten vogels sterk toegenomen. Elke dag zorgt dit uitzicht voor een goede start.

Tijdens mijn werk als beleidsambtenaar bij verschillende overheidsorganen vond ik het al belangrijk om precies te weten wat er onder de bewoners van een gemeente of wijk leeft. Ook ben ik zelf actief geweest binnen de protestantse kerk van Zeist- West en daarna ook bij de Belangenvereniging Couwenhoven. Al snel werd mij duidelijk dat het bij inwoners onvoldoende bekend is hoe de gemeente werkt en op welke wijze bepaalde zaken bespreekbaar kunnen worden gemaakt. Te denken valt aan zaken als verkeer, veiligheid, onderhoud wegen, speelplaatsen, structuur- en bestemmingsplannen en onderhoud groen. Het is belangrijk dat iedereen gehoord wordt en dat er wijkverenigingen bestaan die weten welke zorgen en vragen er in de wijk zijn. Als raadslid kan ik de bewoners nog meer van dienst zijn dan ik al via de wijkvereniging doe.

Enkele jaren later ben ik politiek actief binnen het CDA geworden en heb ik mij ruim vier jaar als ‘fractie- assistent’ (tegenwoordig ‘buitengewoon raadslid’) met tal van onderwerpen beziggehouden. Nog meer dan als een buitengewoon raadslid neem ik als raadslid deel aan het overleg en de besluitvorming over zaken die in de gemeenteraad aan de orde komen.

De afgelopen jaren heeft Zeist zich ontwikkeld van een gemeente waar weinig gebeurde en veel zaken jarenlang in discussie waren, tot een gemeente die actief bezig is op tal van terreinen. Op cultureel gebied (“Zeist bruist”), een complete vernieuwing van het centrum waar nu de laatste hand aan wordt gelegd en de vernieuwing en uitbreiding in de wijk Kerckebosch. Aan al deze zaken heeft het CDA een grote bijdrage geleverd.

Ik vind het belangrijk dat iedereen die zorg nodig heeft die kan krijgen. Daar kan ik vanuit de raad mijn steentje aan bijdragen. Minder regels, meer maatwerk. Aandacht voor ouderen en eenzaamheid hoort daar ook bij. Want ik zie op mijn leeftijd (71) dat veel mensen om mij heen alleen achter blijven omdat bijvoorbeeld hun partner is overleden of eigenlijk te ziek zijn om nog thuis te zijn. Sommigen zijn mantelzorger terwijl zij zelf ook zorg nodig hebben of eenzaam zijn. Deze groep mensen mogen wij niet uit het oog verliezen en verdient meer aandacht. Regelmatig hoor ik van mensen met een of meer beperkingen die niet weten waar zij moeten zijn om ondersteuning te krijgen of denken dat zij onder de nieuwe regelgeving geen hulp meer krijgen. Juist voor deze groep mensen wil ik mij inzetten om optimale duidelijkheid hierover te krijgen. Een goed overleg met onder andere de ouderenbonden is van wezenlijk belang. In mijn eigen omgeving probeer ik mensen te helpen die vragen hebben over regelingen, het invullen van formulieren e.d.

Tot slot wil ik ervoor zorgen dat er voor de bewoners van Zeist meer duidelijkheid komt in welke gevallen er over een bepaald zaak inspraak mogelijk is of dat er enkel sprake is van een informatiebijeenkomst. Vaak hoor ik van mensen die naar een informatiebijeenkomst zijn geweest dat de zaak al besloten is.

Zoals al genoemd genieten wij veel van de eigen woonomgeving. Binnenkort gaan wij ook genieten van de mooie natuur in Bosch en Duin waar wij bij ons kleinkind gaan oppassen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.