Ons lokale verhaal

Voorwoord door de lijsttrekker

CDA Zeist: Ons lokale verhaal

Het CDA is al meer dan 100 jaar actief in de Zeister politiek. Eerst vanuit drie partijen: de Anti Revolutionaire Partij (ARP), de Christelijk-Historische Unie (CHU) en de Katholieke Volkspartij (KVP) die in 1980 samen opgegaan zijn in het Christen Democratisch Appèl (CDA). Een partij met wortels in de provinciale en landelijke politiek maar sterk gericht op het leveren van een bijdrage aan de lokale samenleving in Zeist.

Juist in deze tijd is het belangrijk om vanuit de grondbeginselen van het CDA ons te richten op belangrijke onderwerpen die binnen Zeist, Den Dolder, Bosch en Duin, Huis ter Heide en Austerlitz aan de orde zijn. Van daar de titel van het CDA Zeist verkiezingsprogramma 2022-2026: “Ons lokale verhaal”.

Het CDA Zeist pakt hierbij haar verantwoordelijkheid op. Dit mag blijken uit het verleden waarin het CDA decennialang mee heeft bestuurd binnen het college van Burgemeester en Wethouders. Zo ook in de afgelopen vier jaar. Hierin heeft het CDA zich voor veel zaken hard gemaakt zoals onder andere het beleid ten aanzien van de zorg: WMO en jeugdzorg, het beleid om eenzaamheid onder ouderen én jongeren tegen te gaan door bij voorbeeld de 75+ huisbezoeken en diverse jongereprojecten en is door het CDA het jeugdlintje in Zeist geïntroduceerd.

Maar ook heeft onder bestuurlijke verantwoordelijkheid van het CDA in de afgelopen vier jaar de renovatie van de gemeentelijke begraafplaats vorm gekregen door onder andere een crematorium toe te voegen. Tevens is de buurtaanpak Vollenhove Vooruit van de grond gekomen. Zichtbaar hierbij is dat in korte tijd een ontmoetingsplek is gerealiseerd in de wijk, het wijkservicepunt ’t Volle Hof is geopend en er veel initiatieven van bewoners worden ondersteund. Trots is het CDA dat onder haar bestuurlijke verantwoordelijkheid in Kerckebosch een prachtige woonwijk is ontstaan die reeds vele prijzen heeft gewonnen en een voorbeeld is voor natuur inclusief- en duurzaam bouwen in Nederland. 

In de aankomende vier jaar wil het CDA Zeist mee blijven werken aan wat al in gang is gezet en aan de verdere doorontwikkeling binnen de gehele gemeente Zeist. In dit verkiezingsprogramma zijn de belangrijkste punten benoemd waar het CDA voor staat. En natuurlijk is het onmogelijk om alle punten die spelen te benoemen maar daar waar nodig hebben deze ook onze volle aandacht. CDA Zeist: Ons lokale verhaal: om samen te werken aan een mooi en leefbaar Zeist!

Marcel Fluitman,

Lijsttrekker

Ons CDA Zeist

CDA Zeist is geworteld in de vier grondbeginselen van het CDA namelijk: Rentmeesterschap, Gespreide verantwoordelijkheid, Publieke gerechtigheid en Solidariteit. Van daaruit schrijven wij een program voor de gemeente Zeist. Dat doen wij vanuit een besef van verbondenheid tussen de generaties. Zo voelt het CDA zich geroepen tot zorg voor natuur en cultuur, dit noemen we “rentmeesterschap”. Voor het CDA begint politiek met de erkenning van maatschappelijk initiatief. Mensen, buurten, sportclubs, scholen, samenleving. Maar ook de verantwoordelijkheid die inwoners hebben voor hun straat, buurt en ons dorp. Alleen samen kunnen we er een mooie gemeenschap van maken. We noemen dit binnen het CDA, “gespreide verantwoordelijkheid”.

Het CDA staat pal voor de rechtsstaat als onmisbare voorwaarde voor de bescherming van menselijke waardigheid. De overheid is er om samenleven mogelijk te maken voor ons allemaal. Een betrouwbare overheid stelt duidelijke grenzen en geeft mensen zekerheid. Dit is “publieke gerechtigheid”. Tot slot staan we binnen het CDA voor solidariteit. Het CDA zet in op betrokken inwoners om de onderlinge verbondenheid te versterken. Er moet betrokkenheid zijn tussen generaties en tussen arm en rijk. We leven niet alleen, maar we zijn pas mens door met elkaar te leven!

Meer lezen over de grondbeginselen kan hier

Wat willen we met het CDA Zeist de komende jaren bereiken?

Het CDA Zeist heeft afgelopen 4 jaar deel uitgemaakt van het college en we zijn trots op wat er is bereikt, maar het karwei is nooit af. We hebben de hierboven genoemde algemene uitgangspunten vertaald naar hoe we de Zeister-samenleving graag zien. Dit is gedaan aan de hand van 4 thema’s: thuis, de samenleving, de economie en de gemeente.

Deze thema’s vormen symbolische schillen, als bij het pellen van een ui, waarop een inwoner in contact staat met anderen en de omgeving. Dit gaat van het hart, thuis wat je zelf bepaalt, via de schil van directe omgeving en de lokale economie naar de buitenste schil, de overheid en politiek waarin je vertegenwoordigd wordt.

  • Je thuis voelen, in de gemeente Zeist, de kernen en je eigen buurt.
  • Een groene Zeister samenleving, waarin we met elkaar verantwoordelijkheid nemen.
  • Een sterke, duurzame, bruisende en gezonde lokale economie.
  • Een dienstbare lokale overheid voor haar inwoners en ondernemers.

Je thuis voelen, in de gemeente Zeist, de kernen en je eigen buurt

Voor iedereen geldt dat thuis de meest vertrouwde omgeving moet zijn. Hier woont je familie en tref je vrienden en krijg en deel je warmte en aandacht. Hier woon je en zorg je voor elkaar.

BUURT

In de gemeente Zeist wonen we gemixt, jong, oud, hoog- en laagopgeleid en vinden elkaar in dezelfde flat, in dezelfde straat en wijk. Door elkaar te ontmoeten ontstaat er begrip voor elkaar. Wij vinden het daarom belangrijk dat er op beperkte afstand een buurthuis (Wijk Service Punt) aanwezig is. Zo komen mensen dichter bij elkaar en het helpt tegen eenzaamheid. Wij vinden het belangrijk dat wijken grondig worden aangepakt voordat het te laat is, Kerckebosch en Vollenhove zijn hier goede voorbeelden van. Door deze aanpassingen vergroten we het wijk- en buurtgevoel. Voor het CDA is het belangrijk dat het karakter en identiteit van de verschillende kernen van Zeist uiteraard wel behouden blijft.

Het CDA Zeist staat voor:

  • Meer ontmoeting en verbinding tussen mensen van allerlei lagen van de bevolking, rijk-arm, gelovig-seculier en oud-jong. Dit willen we de komende jaren blijven stimuleren.
  • Dat voorzieningen en wijzigingen van bestemmingsplannen passen binnen het karakter van de verschillende wijken. Iedere wijk is anders en zelfs iedere buurt kan een ander karakter hebben. Iedere plek verdient een eigen afweging, in samenspraak met de bewoners.
  • Goede ontsluiting en doorstroming vanuit de wijken voor zowel fiets, auto als het openbaar vervoer. Waarbij veiligheid en een prettige omgeving zeer zwaar wegen.
  • Behoud van het huidige openbaar vervoer en vervoersnetwerk met belbus en aanvullende vervoersmiddelen. Het streven dat het openbaar vervoer binnen de wijken en kernen op beperkte afstand en zo effectief mogelijk beschikbaar blijft.
  • Het faciliteren van openbaar sporten en bewegen in de verschillende wijken, hoe dichter bij sport en bewegen wordt aangeboden, hoe lager de drempel is.
  • Het vergroten van het wijk- en buurtgevoel en samen met de bewoners bepalen hoe dit het beste kan.
  • Het beperken van de dagelijkse overlast; zoals herstel van slechte stoepen; minder zwerfafval; het sneller repareren van kapotte lantaarnpalen.

WONEN

Je thuis voelen, begint met het hebben van een woning. Bijna alle grote inbreidinglocaties in Zeist zijn inmiddels volgebouwd. Starters op de woningmarkt hebben het zwaar en dreigen de dupe te worden van de huidige impasse. De vraag naar passende woningen vanuit de Zeister gemeenschap is dan ook groot en divers. Generaties willen doorschuiven en kunnen een verhuisketting op gang helpen brengen. Het is het zoeken naar een nieuwe balans die rekening houdt met het karakter van Zeist. Hierdoor kunnen kinderen in de buurt blijven wonen en blijft het sociale leven in stand. Buurten die veilig zijn met 15 en 30 km zones, maar ook schoon, groen en prettig en aandacht voor biodiversiteit rondom het huis en in de buitengebieden.

Het CDA Zeist staat voor:

  • Het woningaanbod laten meegroeien met minimaal de gemiddelde behoefte in Nederland. Daarom willen we bouwen met ambitie. Wanneer we deze uitgangspunten vertalen naar aantallen dan kiezen we voor minimaal 3.000 wooneenheden in de komende 10 jaar.
  • Bouwen met aandacht voor kwantiteit maar met nadruk op kwaliteit voor doelgroepen (Woonvisie, middelhoge huur) zodat een goed en compleet woonbeeld ontstaat.
  • Het principe van steen voor steen, oude gedateerde laagbouw vervangen door eigentijdse duurzame woningen.
  • Passende woningontwikkeling rondom station Driebergen-Zeist.
  • Bouwen, maar wel met oog voor maatschappelijke functies en natuur. We streven naar een verbetering van de biodiversiteit, op lokaal niveau maar ook door natuurcorridors met omliggende gebieden. Wanneer het nodig is gaan we natuur compenseren.
  • Het invullen van een partnerrol indien hierdoor grote projecten gerealiseerd kunnen worden. Het voortvarend invulling geven aan de Versnellingsopgave Woningbouw door coöperaties én particulieren te stimuleren extra woningen voor urgent woningzoekenden, statushouders en regulier zoekenden te realiseren. Hierbij rekening houdend met het karakter van Zeist en de lokale omstandigheden.
  • Het behouden van jonge Zeistenaren en gezinnen in Zeist. Daarom willen we dat er meer mogelijkheden komen voor jongeren om te blijven en voor doelgroepen (zorg, politie) om te komen wonen in Zeist, ook in de kernen. In ieder nieuwbouwproject moet aandacht zijn voor starterswoningen en de mogelijkheid voor een starterslening moet worden verruimd.
  • Inspelen op (toekomstige) regelgeving om voorrang te kunnen geven bij woningtoewijzing.
  • Gebruik maken van goede voorbeelden waarbij senioren gestimuleerd worden het te grote huis te verruilen voor een goed passend alternatief.
  • Het tonen van lef bij het realiseren van (tijdelijke) varianten van bijzondere woonvormen zoals zorgwoningen in de wijk en de mogelijkheid om kangoeroewoningen te realiseren op eigen grond.
  • Vrijkomende bedrijfs- en winkelruimten opnieuw inzetten voor ambachtelijk werk, ateliers en wonen. Indien nodig worden regels aangepast.

ZORG

Bijna 50% van de begroting van onze gemeente gaat naar Meedoen en Zorg. Concreet is dat 82 van de 170 miljoen euro, voor het CDA Zeist komen nu echt de grenzen in zicht. We zien dat zowel bij de jeugd als bij de ouderen steeds meer specifieke wensen voor ondersteuning naar boven komen. Het afhankelijk zijn is hierbij het leidende thema, jeugd doordat men het nog niet weet en ouderen omdat men het niet meer kan. Niet in het laatst als gevolg van COVID constateren we dat de problematiek breder wordt en daarmee de wens tot ondersteuning groter. Preventief werken is voor ons een sleutelbegrip. Bij deze preventieve aanpak blijven de juiste mensen en middelen nodig. Voor ouderen is uiteindelijk het doel ondersteuning te bieden waar het echt nodig is maar de mensen in hun kracht te laten om zelf het dagelijkse leven te ordenen. Mantelzorg speelt hier een cruciale rol en de Vrijwilligersacademie kan hierbij een steun in de rug geven. Om deze senioren beter en tijdig te leren kennen en sluipende eenzaamheid te herkennen zijn de 75+ gesprekken geïntroduceerd. Contact in verschillende vormen leidt tot aanmerkelijke verbetering van welzijn. Ook de mogelijkheid voor het aanroepen van de Belbus of een praatje maken bij de Soepkar horen hierbij. Naar onze mening zijn digitale vaardigheden tot op hoge leeftijd belangrijk en zeker nog te leren. We ontkomen er niet meer aan, hoe graag we ook zouden willen, dat laptop en smartphone de eerste verbindingslijn vormen met de familie en de buitenwereld.

Het CDA Zeist staat voor:

  • Terugdringen van eenzaamheid bij jong en oud door tijdige herkenning van signalen en concrete opvolging hiervan door professionals.
  • Dat senioren de gelegenheid krijgen digitale basisvaardigheden te leren, zowel thuis als op wijkservicepunten, buurthuizen en bibliotheken.
  • Een dementievriendelijke gemeente door trainingen aan te bieden voor het herkennen van en omgaan met dementie en stimuleren van lotgenotencontact.
  • Faciliteren van respijtzorg door het lokaal of regionaal openen van een zogenaamd logeerhuis voor mensen die intensieve zorg nodig hebben om daarmee mantelzorgers tijdelijk te ontlasten
  • Het blijven investeren, ook in innovatie, in het Centrum Jeugd en Gezin en het Sociaal Team zodat iedereen de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft.
  • Een sluitende aanpak van het minimabeleid. Hierbij is vooral aandacht voor groepen hardwerkenden nodig, die door de scherpe kanten van de regelgeving telkens net buiten de boot blijken te vallen. We houden vast aan het 130 procent van het bestaanszekerheid beleid.
  • Het er zijn als mensen ons nodig hebben, zoals de opvang van vluchtelingen. Wij voeren hierin een ruimhartig en actief beleid zoals we afgelopen decennia hebben laten zien.
  • Het concreet uiten van waardering voor mantelzorg en vrijwilligers en we voelen het als een plicht om deze zorg blijvend te ondersteunen.
  • Wijk-Servicepunten als een laagdrempelige voorziening in de wijken. Deze maatschappelijke waarde met vele vrijwilligers blijft behouden en wordt waar nodig versterkt.
  • Het stimuleren van sport en bewegen voor jongeren en ouderen, goed voor de gezondheid en voor de sociale contacten.

Een groene Zeister samenleving, waarin we met elkaar de verantwoordelijkheid nemen7

Het woord samenleving heeft betekenis en houdt in dat de huidige maar ook toekomstige inwoners van Zeist aandacht hebben voor elkaar en voor de leefomgeving. Maar ook betekent het dat we dit willen overdragen door het voorzien in goed onderwijs en het begeleiden van onze jeugd.

DUURZAAM

Zeist heeft zich gecommitteerd aan de opwekking van duurzame energie (RES). Dit moet nu omgezet worden in daden. Dit betekent onder andere maximaal toepassen van zonne-energie. We zetten in op zonnepanelen op huizen, bedrijven en langs de A28. Wel willen we hier de vinger aan de pols houden wat betreft de toekomst, door vergunningen te koppelen aan economische levensduur. Automobilisten moeten verleid worden om de auto te laten staan door goed openbaar vervoer en goede fietsverbindingen. Als er dan toch met de auto gereden moet worden dan bij voorkeur elektrisch, waarbij de deelauto steeds belangrijker wordt. Bezorgen kan duurzamer, met betere coördinatie en samenwerking tussen diensten en het stimuleren van elektrische bezorging. De kosten gaan hier voor de baat. Voor het CDA Zeist is de norm Betaalbaar en Haalbaar, ook wanneer er moet worden overgeschakeld van gas naar een alternatieve vorm van verwarmen. Ontwikkelingen gaan snel en daarom moet Zeist betrokken zijn bij innovatieve vormen van de energiemix die nu al kleinschalig getest worden, zoals bijvoorbeeld geothermie.

Het CDA Zeist staat voor:

  • Concreet invulling geven aan de regionale energiestrategie (RES).
  • Maximaal stimuleren van zonne-energie op de Zeister daken, rekening houdend met het historisch aanzien.
  • Het koppelen van lokale en regionale initiatieven om hiermee de daadkracht te vergroten
  • De mogelijkheid voor inwoners van Zeist van een energiescan en aansluitend ondersteuning, zoals Mijn Groene Huis, met het nemen van maatregelen.
  • Het op natuurlijke wijze bestrijden van de voorspelde toename van wateroverlast ten gevolge van extreme weersomstandigheden, door te zorgen voor meer groen en minder verharding en natuurlijke buffers (wadi’s).
  • Onderzoeken of de meest overlast gevende en vervuilende voertuigen (brommers en scooters) gestimuleerd kunnen worden om versneld te switchen naar elektrisch.
  • Streven dat alle nieuwbouw niet alleen gasloos maar ook energieneutraal wordt (eigentijds duurzaam).

JEUGD EN ONDERWIJS

Achterstand bij jongeren kan al op zeer jonge leeftijd ontstaan. Vaak blijkt dit bijna onmogelijk later weer in te lopen. Het CDA Zeist wil deze achterstand voorkomen en wel door te beginnen bij de jeugd. Het is wenselijk dat er zo jong mogelijk begonnen wordt met educatie in brede zin. Bijvoorbeeld op zogenaamde voorscholen, om op deze wijze potentieel achterstand op gebied van taal en sociale vaardigheden tegen te gaan. Geen valse start meer voor kinderen vanaf 2 tot 5 jaar. Ook een integraal kindcentrum in de eigen wijk, school-jeugdzorg-CJG, compact georganiseerd. We willen een andere manier van inschrijven voor de lagere school waardoor er geen noodzaak meer is om al bij de geboorte kinderen in te schrijven voor een school. Ook het contact met en tussen ouders wordt gestimuleerd en helpt jonge gezinnen een goede start te maken. Voor op latere leeftijd zijn er naast de school ook laagdrempelige ontmoetingsgelegenheden voor de jeugd, de meidengroep (vanaf 12 jaar) is hier een mooi voorbeeld van. Alles moet in het werk gesteld worden om te zorgen dat jongeren zich positief kunnen ontplooien, geen achterstand oplopen en elkaar ontmoeten, binnen en buiten de wijk. Zo zorgen we voor gelijke kansen voor iedereen.

Het CDA Zeist staat voor:

  • Dat binnen het minimabeleid “bewegen” en gezonde voeding een speerpunt wordt. Over vier jaar hoort Zeist bij de “gezondste 25% “van de provincie.
  • Behoud en ondersteuning van activiteiten en voorzieningen voor kinderen en jongeren zoals De Peppel en Lobbus en aanvullend lokale activiteiten in de wijk, met als doel ontmoeten en samen opgroeien. Als het echt nodig is moet extra budget worden vrijgemaakt.
  • Dat het toelatingsbeleid van scholen niet mag leiden tot het weren of afschrikken van kinderen waarvan niet zeker is dat ze de eindstreep gaan halen. Ieder kind moet naar de school kunnen van haar of zijn wens en er mogen geen wachtlijsten zijn in Zeist. De gemeente heeft in beeld waar wachtlijsten zijn en lost die samen met de schoolbesturen tijdig op.
  • Dat ieder kind zich vrij kan bewegen binnen de wijk waar hij of zij woont en zich daar veilig voelt. We pleiten voor meer, goed onderhouden en eigentijdse sport- en speelmogelijkheden binnen de wijken en kernen van Zeist. In de avond kunnen deze plekken worden ingezet voor sporten in de eigen buurt.
  • Dat scholen zich houden aan nationale wetgeving betreffende verplicht 2 uur sport op basisscholen.
  • Controle door gemeente over de staat van de schoolgebouwen met extra aandacht voor de ventilatie en dat deze 2-jaarlijks worden gespiegeld in een landelijke monitor.

Een sterke, duurzame, bruisende en gezonde lokale economie

Zeist wil geen slaapgemeente worden maar een gezond en levendig dorp blijven met voor elk wat wils. Dit betekent kansen bieden aan ondernemers die het goede voor hebben met Zeist en haar inwoners.

BEDRIJVIGHEID

In Zeist scheppen we een omgeving die ervoor zorgt dat kleine ondernemers en middenstanders hun werk kunnen doen. Dit doen we niet alleen voor hen, hun gezinnen en werknemers maar ook omdat we beseffen dat, zonder winkeliers en horeca het in Zeist en de verschillende kernen saai wordt. Wel verwachten we een actieve houding van de winkeliers en inwoners om dit gezamenlijk te doen. Bij ingrijpende zaken zijn ondernemers/ winkeliers partners waarmee we gezamenlijk op zoek gaan naar de juiste oplossingen. De veranderende samenleving en verdere digitalisering vraagt om een kwalitatief maar wellicht ook een compactere kern. De stappen die hiervoor reeds gezet zijn zullen verder worden uitgewerkt. De effecten van Covid zullen naar verwachting nog lang voor de lokale economie merkbaar blijven. We willen proberen de bedrijven die het echt nodig hebben op gepaste wijze te ondersteunen. Het behouden en aantrekken van bedrijvigheid is van belang voor de positie van Zeist en ook voor de middenstand van Zeist. Het is een ideale centraal gelegen vestigingsplaats voor bedrijven en organisaties, blijkt ook uit de aanwezigheid van verschillende belangenorganisaties en financiële instellingen. We benadrukken dat de circulaire economie en het scheppen van werkgelegenheid als elementen van maatschappelijk verantwoord ondernemen hierbij voorop dienen te staan.

Het CDA Zeist staat voor:

  • Het stimuleren van (lokaal) ondernemerschap en bedrijvigheid en daarmee werkgelegenheid, met name voor groepen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.
  • Het aanpakken van de grote krapte op de arbeidsmarkt binnen de zorgsector. We gaan met zorginstellingen in gesprek hoe dit probleem samen met de gemeente kan worden opgepakt.
  • Serieus werk maken van behoud van en nieuwe werkgelegenheid voor jong en oud, zowel binnen gemeentelijke organisaties als door het stimuleren en ondersteunen van het Zeister bedrijfsleven.
  • De mening dat de 24 uur economie een zware wissel trekt op de samenleving. Daarom zijn wij geen voorstander van verruiming van de huidige winkeltijdenverordening.
  • Trots zijn op ons bruisende centrum, met daarbinnen de ruimte voor winkeliers, horecaondernemers (denk aan extra terrasruimte) en de marktkooplieden om te ondernemen zonder dat dit ten koste gaat van de leefbaarheid.

BEREIKBAARHEID

We kunnen er niet omheen dat alle soorten activiteiten, of het nu gaat om werk of ontspanning vragen om een goede bereikbaarheid. We vinden ook dat dit zo min mogelijk spanning moet opleveren met onze andere wensen op het vlak van duurzaamheid en het hebben van een prettige woonomgeving.

Het CDA Zeist staat voor:

  • De realisatie van een nieuwe directe fietsverbinding van Zeist West naar de Uithof en het Utrecht Science Park (USP).
  • Het optimaliseren van het parkeerbeleid in Zeist. De blauwe zones terug voor kort bezoek, zeker voor ouderen. Daarnaast, alleen in overleg met bewoners, parkeervergunninggebieden in de wijken rond het centrum.
  • Dat geplande wegwerkzaamheden goed onderling worden afgestemd en tijdig gecommuniceerd wordt met alle betrokkenen.
  • Het betrekken van inwoners en ondernemers bij regulering van het verkeer in hun wijk. We zijn terughoudend met nieuwe grote verkeersprojecten.
  • Dat de doorstroming van het verkeer over de toegangswegen van en naar Zeist geoptimaliseerd wordt. Dit kan door een goede (her)inrichting en door verkeerslichten af te stemmen met een groene golf.
  • Het begeleiden van bezoekers van Zeist naar de juiste parkeerplek. Dit door te investeren in goede bewegwijzering.
  • Geen tramverbinding als dit ten koste gaat van de huidige buslijnen.

CULTUUR

Zeist kent een groot aanbod van cultuur dat beeldend uitgedragen wordt door de onmisbare media van Slotstad. Instanties zoals Beauforthuis, Gemeentelijk Theater Figi, Kunstenhuis, Slot Zeist, Torenlaan Theater en De Peppel zijn belangrijk. Om deze levensvatbaar te houden dienen deze mee te bewegen met de tijd. De aanwezigheid van de KNVB is een groot goed en biedt kansen en mogelijkheden om Zeist onder de aandacht te brengen en uitnodigend te presenteren. We willen werken aan de positionering van Zeist. Eventuele structurele of incidentele evenementen die ondersteuning van de gemeente verwachten zullen bij deze positionering moeten passen. We gaan voor een duidelijke profilering van cultureel Zeist met een regionale uitstraling en een eigentijds en breed aanbod voor jong en oud.

Het CDA Zeist staat voor:

  • Een jaarlijks terugkerende festival- en cultuurweek voor jong en oud.
  • Actief ruimte bieden voor evenementen binnen het centrum, zoals bijvoorbeeld Winter Wonderland maar ook kijken of er weer een kermis georganiseerd kan worden.
  • Het levend en toegankelijk houden van de “geschiedenis van Zeist”. We faciliteren daartoe organisaties zoals het Zeister Historisch Genootschap, het Geheugen van Zeist, het Gilde Zeist, de Zilverkamer en de Oude Algemene Begraafplaats.
  • Behoud van mooie lanen, prachtige panden en fantastische parken en landgoederen. Behoud, restauratie, goed beheer en gebruik van monumenten en het landschappelijk erfgoed, van De Lustwarande tot aan het Beauforthuis.
  • Het steun geven aan het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug als belangrijkste drager van de natuur- en cultuurwaarden en van het woon- en werkklimaat in Zeist en omstreken.
  • De ambitie om in de komende vier jaar in ieder geval één nationaal of internationaal sport of cultuur evenement naar Zeist halen, die past bij de Zeister waarden.
  • Het verhogen van het cultuurbewustzijn van jongeren met ondersteuning van Jimmy Creatief.

SPORT

Het verenigingsleven is bij uitstek de plek om elkaar te ontmoeten. De gemeente Zeist zal de komende jaren blijvend investeren in sport en sportaccommodaties. Zowel om te voldoen aan de duurzaamheidsafspraken als de enorme waarde van Sport voor de samenleving. Alle kernsporten zullen gelijkwaardig behandeld worden. Wel verwachten we ook iets terug van deze verenigingen. Subsidie zal nooit zonder prestatieafspraken zijn (Gehandicapten sporten, meisjesteams, duurzaamheid, bestuurscultuur). De komende jaren willen we elkaar nog meer kunnen ontmoeten en daarvoor leggen we sport- en beweegparken aan. Bestaande plekken met multifunctioneel gebruik om actief en passief te recreëren, het liefst in elke wijk.

Het CDA Zeist staat voor:

  • Een blijvende samenwerking van sportverenigingen, wel met behoud van eigen identiteit.
  • Structurele sportdeelname van alle kinderen. Zwemonderwijs is hierbij voor ieder kind toegankelijk. Indien nodig wordt hier meer budget voor vrijgemaakt. We willen ook het zwemmen bij ouderen stimuleren.
  • Dat activiteiten zoals van FC Utrecht Maatschappelijk en het Jeugdfonds Sport en Cultuur worden gefaciliteerd door de gemeente, dit in samenwerking met organisaties zoals Sportief Zeist.
  • Dat alle inwoners in de gelegenheid worden gesteld om kennis te maken met sportieve en culturele activiteiten. Daarom willen we een jaarlijkse actie opzetten in lijn met het huidige programma en ondersteuning door Sjors Sportief.
  • Stimuleren van sport- en cultuurbeleving voor ouderen door de introductie van een Sport- en Cultuurpas. Dit betaalt zich in zowel fysieke als geestelijke gezondheid meer dan uit.
  • Meer inzet om sport laagdrempelig te maken. Gedacht kan worden aan versterking van de samenwerking gemeente en sportinstanties.

Een dienstbare lokale overheid voor haar inwoners en ondernemers

Om het leven in Zeist en de verdere ontwikkeling ervan in goede banen te leiden staat de lokale overheid paraat. De inwoners bepalen zelf mede waar de toekomstige prioriteiten komen te liggen.

GEMEENTE

De volksvertegenwoordigers zijn het belangrijkste orgaan, maar ook andere vormen van inspraak krijgen een prominenter rol. De afgelopen jaren zijn hier al goede stappen gezet en we gaan graag op deze voet door. Betrokkenheid van de generaties die over 10 jaar deze mooie gemeente zullen gaan besturen is noodzakelijk. Daarom zijn zaken als een jongerenparlement, een jeugd burgermeester en meeloopstages van groot belang en worden jongeren aangemoedigd hieraan deel te nemen. De gemeentelijke begroting blijft een continue uitdaging, voorspellen blijft lastig dat bevestigt ook de COVID-crisis maar weer eens. Meer bereiken zonder extra budget kan door tijdig betrekken en laten meedenken van inwoners (Inwoners Advies Commissie) en het maken van heldere verdedigbare keuzes. CDA Zeist verwacht wel dat diezelfde inwoner zich actief en coöperatief opstelt want alleen dan zijn we in staat baten en kosten in evenwicht te houden voor iedereen. De gemeente kan niet alle rollen zelf vervullen waarbij tegemoetgekomen dient te worden aan specifieke deskundigheid in samenhang met maatschappelijke ontwikkelingen. Daarom is het goed dat welzijnsorganisaties hierin het voortouw nemen en daarmee sparringpartner zijn van een efficiënte gemeentelijke organisatie. De samenwerking tussen verschillende organisaties in dit veld kan nog steeds verbeterd worden. Hier ligt dan ook een aanvullende rol van de gemeente als regisseur en verbindende schakel.  Omliggende gemeentes hebben eigen wensen en visies die niet altijd stroken met het beeld van Zeist. Tijdig coöperatief overleg over gevoelige thema’s is eens te meer noodzaak.

Het CDA Zeist staat voor:

  • Heldere en verantwoorde uitgaven van gemeenschapsgeld en wil dit goed kunnen blijven verantwoorden. Zeist is financieel van oudsher een gezonde gemeente en moet dat blijven.
  • Het zoveel mogelijk oog hebben voor de menselijke maat bij de uitvoering van wet- en regelgeving, met name voor de meest kwetsbare groepen.
  • Investeren in behoud van eigen medewerkers; geen dure inhuur van externe mensen.
  • Dat indien het financiële meerjarenperspectief van de gemeente daarom vraagt weloverwogen en eerlijke keuzes gemaakt worden tussen lasten voor inwoners en uitgaven in gemeentelijk belang.
  • Het continue doorlichten van beleidsprogramma’s door de rekenkamer op doelmatigheid.
  • Het landelijk blijven benadrukken dat er voldoende middelen beschikbaar moeten blijven voor beleidsonderdelen die zijn gedecentraliseerd. Het CDA Zeist heeft een korte lijn met de Kamerleden en bewindslieden in Den Haag.
  • Dat de gemeente blijft investeren om armoede tegen te gaan en de leefomstandigheden waar nodig te verzachten. Te denken valt aan ondersteuning van voedselbank, jeugd, onderwijs, sport en cultuur. Het CDA Zeist wil openstaan voor initiatieven uit de samenleving die armoede tegen gaan.
  • Dat subsidieverlening altijd passend moet zijn met een duidelijke opdracht, taakstelling en controle achteraf.

VEILIGHEID

De wijken, de buurten en de kernen zijn het fundament onder het welzijn van de Zeistenaren, hier zal veel aandacht voor zijn. Heldere aanspreekpunten, buurtgebonden budgetten en voldoende wijkmanagers, buurtwerkers en wijkagenten. Voor fysieke veiligheid zoals in het verkeer is noodzaak voor goede verlichting, veilige fietspaden, overzichtelijke kruispunten en hebben we duidelijke regels die serieus gehandhaafd worden. Criminaliteit zal deel blijven uitmaken van onze maatschappij maar verschilt van plaats tot plaats en van wijk tot wijk. Daarom is hier aandacht voor op wijk- en buurtniveau met passende maatregelen en in overleg met de inwoners. Wij geloven in zowel bestrijding van criminaliteit (klein en groot) als in preventie. Voor beide zaken zullen lopende initiatieven moeten blijven of zelfs verbeterd worden. Goede afstemming met buurgemeenten en nauwe samenwerking op meerdere vlakken is noodzakelijk.

Het CDA Zeist staat voor:

  • Hoge prioriteit geven aan preventie, waarbij gebruikt moet worden gemaakt van up-to-date technieken van opsporing. Zowel in techniek als in aanpak.
  • Een sterke keten-gewijze aanpak, van wijkmanager tot politie, van wijkagent tot buurtwerker en met een sterk team aan BOA’s.
  • Dat in samenspraak met wijk- en belangenorganisaties veiligheidsplannen worden opgesteld en periodiek bijgesteld.
  • Dat woning- en auto-inbraak hard wordt aangepakt en buurtpreventie activiteiten worden gestimuleerd.
  • Strikte handhaving, of we handhaven of we passen de regels aan.
  • Dat de gemeente in nauwe verbinding staat met overheidsorganisaties en buurtgemeenten om ondermijning tegen te gaan.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.