17 mei 2017

CDA: Niet halsoverkop laptops verbieden in het vliegtuig

De CDA-delegatie in het Europees Parlement wil niet overhaast overgaan tot het verbieden van laptops op internationale vluchten. “Zolang de veiligheidsanalyse van de Amerikanen niet wordt gedeeld door onze eigen Europese inlichtingendiensten en ministers van Veiligheid, verzetten we ons tegen deze eenzijdige maatregel,” aldus Wim van de Camp, CDA-woordvoerder transport.

Het CDA maakt zich zorgen over de onduidelijkheid die nu is ontstaan. “Het is nu al vreemd dat het Verenigd Koninkrijk er andere regels op nahoudt over laptops dan de rest van de EU. Het overleg tussen de VS en de EU vanmiddag moet wat ons betreft meer duidelijkheid bieden. We hebben geen behoefte aan symboolpolitiek, maar effectieve maatregelen op basis van een gezamenlijke dreigingsanalyse,” aldus Van de Camp.

Een verbod van alle mobiele apparaten groter dan een telefoon, zou namelijk enorme gevolgen hebben voor de reiziger en de luchtvaartbedrijven. Van de Camp: “Het Amerikaanse voorstel is tot nu toe van het kaliber van dik hout zaagt men planken. Of de laptops nu in de cabine of het bagage ruim zitten, als er een explosief in zit heb je in beide gevallen een groot probleem. Bovendien lijkt er weinig te zijn nagedacht over de veiligheidsrisico’s die verbonden zijn met het wegstoppen van al die laptops, met soms gevaarlijk gebleken ontvlambare lithiumbatterijen, in het bagageruim.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.