12 januari 2017

Groei en innovatie door Europese wetenschapscloud

Vandaag stemde de industriecommissie in het Europees Parlement voor het oprichten van een open Europese wetenschapscloud ondersteund door een Europese data-infrastructuur. CDA-Europarlementariër Esther de Lange, lid van de industriecommissie, ziet dit als een belangrijke stap voor Europa om een koppositie te verwerven in de data-economie.

Esther de Lange: “De hoeveelheid data is de laatste jaren exponentieel gegroeid. De nieuwe inzichten die deze data kan opleveren zijn eindeloos maar dan moeten wij hier wel tijdig op inspelen. Met de stemming van vandaag zetten we een stap in de goede richting. Het slimme gebruik van big-data kan Europa helpen antwoorden te vinden op uiteenlopende vraagstukken, of het nu gaat om klimaatverandering, gezondheidszorg of transport. Door een plek te creëren waar Europese wetenschappers, bedrijven en overheden onderzoeksresultaten kunnen opslaan, delen en hergebruiken helpen we Europa en uiteindelijk de Europese burger vooruit.”

Innovatieve ondernemingen, vaak MKB, worden steeds beter in het analyseren van beschikbare data en hebben met nieuwe producten en diensten bij kunnen dragen aan groei en werkgelegenheid maar ook aan nieuwe toepassingen in de zorg of de logistiek. "Zowel voor de samenleving als voor de economie kunnen met big-data enorme vooruitgang geboekt worden. Het is dan ook aan de politiek om ervoor te zorgen dat onderzoekers en bedrijven ook de juiste middelen krijgen om maximaal te kunnen profiteren van deze nieuwe inzichten en ontwikkelingen. Een Europese wetenschapscloud kan daar een belangrijke rol bij spelen,” aldus De Lange.

De industriecommissie ziet toe op de digitale-infrastructuur in de EU, en deze is ondanks grote vooruitgang nog niet perfect aldus De Lange. “We moeten ons realiseren dat een cloud niet veel betekent wanneer bedrijven of onderzoekers geen toegang tot snel en stabiel internet hebben. Omdat dit in veel buitengebieden in Nederland en Europa wel vaak de realiteit is heb ik ook voor dit punt aandacht gevraagd”.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.