12 maart 2019

CDA: Druk op Rusland hoog houden

Europees Parlement roept Rusland op mee te werken aan MH17-onderzoek

Het Europees Parlement heeft vandaag een resolutie aangenomen over de relatie tussen de EU en Rusland. Esther de Lange (CDA): "Er is heel weinig ruimte voor een normale samenwerkingsrelatie zolang Rusland de Krim blijft bezetten en sprake blijft van georkestreerde inmenging in EU-landen vanuit Rusland, via bijvoorbeeld nepnieuws of cyberaanvallen. De afgelopen jaren zijn er nogal wat voorvallen geweest, voornamelijk mijn collega’s uit de Baltische staten kunnen boeken volschrijven over de inmenging van Rusland. De voorstellen van sommige partijen om de sancties tegen Rusland op te heffen (door ENF, waar de PVV lid van is) en om de NAVO-troepen uit de Baltische staten terug te trekken (door GUE, waar de SP onder valt), slaan wat het CDA betreft daarom de plank volledig mis."

"Dieptepunt voor Nederland in de relatie met Rusland is uiteraard de MH17-ramp. Het Europees Parlement ondersteunt de bevindingen van het onderzoeksteam (JIT) en houdt Rusland verantwoordelijk. Het is teleurstellend dat we voor het 5e jaar op rij de oproep moeten doen aan Rusland om mee te werken aan het onderzoek. Maar ik ben blij dat onze collega's in het Europees Parlement zich op dit punt solidair met ons tonen en onze voorstellen om dit in de resolutie op te nemen, gesteund hebben” aldus de Lange.

Op de dag dat het er in Londen echt om gaat spannen wat betreft Brexit, sprak het Europees Parlement in de resolutie ook het vermoeden uit dat de Russen zich hebben ingemengd met het Brexit-referendum van 2016. Naast de EU-Rusland relatie werd deze week ook over een Europese variant van de 'Magnitsky Act' gestemd en wordt propaganda van derden in de EU besproken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.