Magnifying lens on grunge world map
15 februari 2019

CDA: eindelijk kritische blik EU op buitenlandse investeringen

Vandaag heeft het Europees Parlement ingestemd met het triloogakkoord over screening van directe buitenlandse investeringen. Esther de Lange (CDA) heeft zich lange tijd ingezet voor een Europese benadering: “De laatste jaren zijn we te naïef geweest over buitenlandse directe investeringen in Europa waardoor chipmakers, belangrijke verkeersinfrastructuur en energiebedrijven in handen zijn gevallen van buitenlandse partijen. Dit zijn bedrijven die voor ons vaak van groot strategisch belang zijn omdat ze bijdragen aan onze energievoorziening, veiligheid of simpelweg onmisbaar zijn voor onze welvaart. Ik ben daarom tevreden dat er nu eindelijk een Europees controlemechanisme komt. Dit is de eerste keer dat de EU collectief kritisch en strategisch naar buitenlandse investeringen gaat kijken. ”

De Lange is met name verheugd dat ook de voedselvoorziening onder deze wetgeving komt te vallen. “Dit is waar je het voor doet. Via mijn amendementen op het wetsvoorstel is het gelukt om onze voedselvoorziening ook onderdeel te maken van deze controle. In de toekomst kan de Europese Commissie zich uitspreken over overnames van grote landbouwbedrijven of zelfs landbouwgrond. Het is helaas zo dat landen als China of Saoedi-Arabië veel beter doorhebben dat een duurzame voedselvoorziening één van de belangrijkste strategische belangen van een land is. Ik ben dan ook blij dat de CDA-voorstellen om landbouwgronden onder deze screeningsmechanismen te laten vallen zijn aangenomen.”

Deze wetgeving is vooral aan het rollen gekomen door de enorme toename van Chinese investeringen in de EU. De afgelopen 10 jaar heeft China volgens sommige berekeningen meer dan €300 miljard geïnvesteerd in de EU. China wil koste wat het kost de kennisachterstand op Europa verkleinen. “Het moet duidelijk zijn dat de tijd van ‘all you can eat’ op de Europese binnenmarkt voorbij is. We moeten de Chinese koopzucht in Europa veel beter gaan toetsen. Met het akkoord van vandaag gaan we dat ook echt doen.” aldus Esther de Lange.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.