12 oktober 2018

CDA: Fraude bij UWV met werkloosheidsuitkeringen is onacceptabel

Het CDA wil dat het UWV strakker gaat controleren en handhaven op het onrechtmatig aanvragen van een werkloosheidsuitkering. Ook moet er worden gekeken waar de wet- en regelgeving hier in de weg zit om dit effectiever te doen. Deze moet waar nodig worden aangepast. Daarvoor pleitte CDA woordvoerder Pieter Heerma afgelopen week in de Tweede Kamer tijdens een spoeddebat met minister Koolmees (D66) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over grootschalige fraude met WW-uitkeringen door arbeidsmigranten. 

Afgelopen weken kwam door onderzoek van Nieuwsuur aan het licht dat er grootschalig gefraudeerd wordt met het onrechtmatig aanvragen van werkloosheidsuitkeringen door arbeidsmigranten. Mensen die bijvoorbeeld een half jaar in de tuinbouw werken en dan doen alsof ze ontslagen zijn. Ze gaan dan na 6 maanden terug naar Polen en krijgen gewoon een WW-uitkering. Terwijl er gewoon werk is. Het blijkt heel makkelijk te zijn om jezelf werkloos te laten verklaren, want het UWV controleert het niet goed. Met behulp van nep adressen en tussenpersonen wordt er al jaren op grote schaal gefraudeerd.  

Heerma: “Dit legt een bom onder ons stelsel van sociale zekerheid. Want iemand die zich netjes aan de regels houdt en zich suf solliciteert om weer op eigen benen te staan ziet hoe een fraudeer ermee weg komt. Het is echt een schandalig verhaal. Nieuwsuur ontrafelt hier stap voor stap een omvangrijke zaak van moedwillige fraude. Waarbij arbeidsmigranten ten onrechte een WW-uitkering  krijgen, terwijl ze in Polen verblijven en net doen alsof ze in Nederland zijn. Er is geen enkele reden om een uitkering aan te vragen, daar controleert het UWV niet op en dat moet echt veranderen.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.