20 april 2018

CDA: nieuwe richtlijn gebouwen goed voor klimaat én voor portemonnee

andaag heeft het Europarlement ingestemd met een nieuwe richtlijn die als doel heeft de energieprestaties van gebouwen in Europa te verbeteren. Esther de Lange is blij met de stemming die bij zal dragen aan een “beter klimaat en lagere energierekening”. De nieuwe richtlijn bevat onder andere een verplichting voor lidstaten om strategieën te ontwikkelen voor de verbetering van de energieprestaties van nieuwe en bestaande gebouwen, prikkels voor de uitrol van elektrisch rijden en instrumenten om renovaties door consumenten en bedrijven te stimuleren.

Het commissievoorstel ging heel ver met verplichtingen voor laadpalen per nieuw of genoveerd gebouw. Esther de Lange: "In plaats van onrealistische en dure eisen op te leggen voor de bouw van laadpalen bij de renovatie van gebouwen en grote parkeerplaatsen heeft het CDA er voor gezorgd dat alleen de gepaste voorbekabeling verplicht wordt gemaakt. De opstap naar een laadpaal bij een gebouw moet mogelijk zijn, maar overheden en ondernemers mogen niet worden gedwongen om palen te bouwen die nooit gebruikt gaan worden. Bovendien is het ons gelukt veel ruimte te bieden aan lidstaten voor het uitzonderen van MKB bedrijven als ze eigenaar zijn van nieuwe gebouwen met meer dan 10 parkeerplaatsen.”

Energiewoordvoerder Esther de Lange: “40% van de Europese energieconsumptie geven we uit aan gebouwen, hier is dus nog ontzettend veel winst te behalen die bij zullen dragen aan onze strijd tegen klimaatveranderingen en het halen van de doelen van Parijs. Elke procentpunt energie dat we besparen op gebouwen leidt er toe dat we 2,6% minder gas hoeven te importeren. Bij een teruglopende binnenlandse gaswinning en met oog op het verminderen van onze energieafhankelijkheid van derde landen is dit weer een stap in de goede richting”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.