21 november 2018

CDA: optreden tegen Italiaanse kamikazeacties met begroting

“De nieuwe Italiaanse regering heeft in korte tijd alle krediet met de Europese partners verspeeld,” stelt Esther de Lange woordvoerder economische zaken voor het CDA in het Europees Parlement. “Nadat ze al maximaal de ruimte hebben gekregen, en de Europese Commissie heeft geprobeerd eruit te komen, is het nu genoeg geweest. Ze moeten vandaag een signaal krijgen van de Europese Commissie dat de regels gelden voor iedereen, en afspraak is afspraak.”

De gevaren van een economische terugval van Italië mogen we niet onderschatten. De Lange: “Ten eerste is dit funest voor de gewone Italiaan, omdat de Italiaanse regering een bom legt onder het eigen bankensysteem. En inmiddels betaalt het land meer aan het financieren van de staatsschuld dan aan het onderwijs voor haar kinderen. De spaarcenten van de gewone Italiaan worden door deze populistische regering op de tocht gezet."

Ten tweede bedreigt Italië ook de economische groei die weer terug is in Europa. “Dit soort politieke kamikazeacties hebben altijd een prijs, en die wordt in dit geval betaald door gewone spaarders en de anderen Eurolanden. Het is niet te verteren, na alles wat we hebben geleerd uit de economische crisis in 2008, dat een land de stabiliteit in de Eurozone bewust op het spel zet. Er moet opgetreden worden.”

De afspraken rond de jaarlijkse begroting, zijn geen decreten uit Brussel, maar afspraken die gemaakt worden tussen de Europese Commissie en de Eurolanden onderling. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.