22 november 2017

Visserijcommissie EU-Parlement steunt brede toelating pulsvisserij

De Visserijcommissie van het Europees Parlement verleent haar steun aan de pulsvisserij. Daarmee kanten de Europarlementsleden zich tegen de eis van de raad van Visserijministers die een beperking van het innovatieve vistuig eist. CDA-Europarlementariër Annie Schreijer is "gematigd positief, want dit is een gunstige dag voor de Nederlandse vissers én voor milieu, klimaat en innovatie in de Noordzee." Dinsdag stemde de Visserijcommissie van het Europees Parlement ervoor om vissers  toe te staan met het innovatieve vistuig op de visbestanden in Noordzee te vissen. "Het is goed dat de visserijcommissie van het Parlement vandaag afrekent met oproepen tot inperking van pulskor", zegt Schreijer, die zich als lid van de visserijcommissie in het Europees Parlement inzette voor brede toelating van het selectieve vistuig. "De pulskortechniek is nauwkeurig onderzocht en verdient ons vertrouwen. Dat heeft een meerderheid van de visserijcommissie nu gelukkig ook bekrachtigd."

Nederlandse vissers lopen voorop door "de beknelling ontstaan door de aanlandplicht" middels innovatie op te lossen, zegt de CDA- politica.

Nederlandse kabinetten en politici maken zich al jaren hard voor EU-toelating van dit innovatieve vistuig, dat de zeebodem spaart en CO2-uitstoot van boten vermindert. Onder grote druk van Franse vissers en vanwege de positie van de EU-visserijministers dreigde een inperking van de ontheffingen voor de pulskor. Vissers uit sommige andere lidstaten kijken met jaloezie naar de innovatieve pulskotters en investeringen van hun Nederlandse collega's die in dezelfde Noordzee vissen op dezelfde visbestanden. Om die reden riepen Franse Europarlementariërs en vissers de afgelopen maanden en jaren 'Brussel' steeds op tot een inperking van het innovatieve vistuig. Bij de visserijcommissie van het EU-Parlement vonden deze oproepen dinsdag echter geen gehoor. "Het heeft er tot op de laatste minuut om gespannen en het was alle hens aan dek", aldus Schreijer-Pierik.

In het kader van het Europees onderzoeksproject naar duurzame en selectieve vistechnieken was al een groot deel van de Nederlandse kottervloot van de boomkor omgeschakeld op de pulskor, uitgaand van de positieve wetenschappelijke resultaten met deze 'uitstekende' vistechniek. Vermindering van bijvangst wordt door de pulskor gecombineerd met vermindering van broeikgasuitstoot en het verminderen van contact met de zeebodem, waarop zich kwetsbare soorten en habitats bevinden. "Pulsvisserij levert een win-win-situatie voor vissers, zeemilieu én klimaat op. We moeten ervoor vechten dat de rest van het Parlement die voordelen ook inziet", constateert CDA-politica Schreijer.

De christendemocratische Spaanse Europarlementariër en rapporteur Gabriel Mato (EVP-fractie) werd door zijn fractiegenoot Schreijer overtuigd van de voordelen van de pulsvisserij. Ook de Europese Commissie pleit in haar oorspronkelijk wetsvoorstel voor toelating van de pulsvisserij. "Helaas kan Mato nu niet onmiddellijk namens het EU-Parlement gaan onderhandelen met de visserijministers van de EU-landen." Een krappe meerderheid van de parlementaire commissie verwijst de stemming eerst nog door naar het voltallige Europees Parlement. "Bij plenaire stemmingen voorafgaand aan de onderhandelingen bestaat het risico van beïnvloeding van het stemresultaat door nodeloos protectionisme en radicaal activisme tegen dit soort innovatieve technieken", waarschuwt de CDA'er. "We zullen in Straatsburg opnieuw álle zeilen bij moeten zetten om te voorkomen dat de puslvisserij daar alsnog bakzeil haalt."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.