In het wekelijkse vragenuurtje ging ik in discussie met minister Bruins over mijn verzoek een meldpunt medische hulpmiddelen in te stellen. Er dreigt namelijk een tekort aan medische hulpmiddelen vanwege nieuwe, strengere wetgeving.

Die wetgeving is broodnodig want schandalen zoals lekkende borstimplantaten zijn we zat. Maar wat blijkt nu: patiënten worden de dupe omdat producten niet tijdig gekeurd zijn. Dat kan niet waar zijn!
Medische hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld: verbandmateriaal, injectienaalden, infuuspompen, beademingsmaskers, MRI-scans maar ook bijvoorbeeld stents bij hartoperaties.

Het blijkt nu al dat sommige producten uit de handel worden genomen, zo horen wij van ziekenhuizen. En dat kan grote gevolgen hebben. Want als één schakel ontbreekt kan bijvoorbeeld een operatie niet doorgaan. Het CDA wil daarom een meldplicht voor fabrikanten zoals dat ook bij geneesmiddelen geldt. Want bij iedere fabrikant zou toch maatschappelijke verantwoordelijkheid en patiëntveiligheid voorop moeten staan…

In zijn antwoord gaf minister Bruins helaas aan geen voorstander van een meldplicht te zijn. De nieuwe regels zijn al sinds 2017 bekend. Als zorgpartijen en fabrikanten problemen voorzien, kunnen ze dat melden bij het ministerie. In het uiterste geval kan de minister voor bepaalde hulpmiddelen een ontheffing geven, maar dat doet Bruins bij voorkeur niet: fabrikanten moeten bij de les blijven en zorgen dat tijdig herkeurd wordt.

Het CDA blijft de beschikbaarheid van medische hulpmiddelen monitoren.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.