De CDA-fractie heeft grote waardering voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima en voor hoe zij hun functie invullen. De manier waarop zij invulling geven aan het koningschap dwingt respect af. Dat zei CDA woordvoerder Harry van der Molen bij de begrotingsbehandeling van het Koninklijk Huis. Het CDA vindt het dan ook nog altijd onvoorstelbaar dat er Kamerleden zijn die de opzettelijke belediging van de Koning en de Koninklijke familie niet meer strafbaar zouden willen stellen.

Van der Molen sprak zijn zorgen uit over de oplopende kosten van de restauratie van Paleis Huis ten Bosch. In de oorspronkelijke begroting was er nog sprake van 35 miljoen. “In november berichtte staatssecretaris Knops aan de Kamer dat de restauratie 4,1 miljoen meer gaat kosten dan de geraamde 59 miljoen, en dat was al een bijstelling.” Bij andere projecten in het verleden waren er ook meer kosten, bijvoorbeeld bij het Rijksmuseum, bij Boerhaave in Leiden en bij het Jachthuis Sint Hubertus op de Hoge Veluwe.” Als we dan nog even aan de restauratie van het Binnenhof zelf denken, houden wij ons hart wel een beetje vast.”

Wat van der Molen miste in de begroting was een vooruitblik naar komend jaar. “Waar worden de middelen voor publiek en communicatie komend jaar voor ingezet als het om campagnes gaat?” Van der Molen pleitte verder voor voortzetting van de openstelling van Paleis Noordeinde, zo mogelijk op een iets royalere schaal. Premier Rutte gaf aan dat niet de Kamer of het kabinet over het openstellen gaat, maar de Koning. Maar de Koning heeft volgens hem al besloten om Paleis Noordeinde gedurende een beperkte periode, bijvoorbeeld een aantal dagen in de zomervakantie, open te stellen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.