Nieuwsuur en de Volkskrant hebben uitgebreid verslag gedaan van de rol die de Nederlandse veiligheidsdienst AIVD heeft gespeeld bij het onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. De AIVD had via een hack toegang tot een groep hackers die volgens westerse inlichtingendiensten in opdracht handelden van de Russische staat. De AIVD gaf dit door aan de FBI. CDA woordvoerder Harry van der Molen heeft hier vragen over gesteld aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Van der Molen: “Ineens blijkt de AIVD een cruciale rol gespeeld te hebben in wat een van de grootste diplomatieke schandalen lijkt te worden. In feite ligt daarmee nu de handelingswijze van onze inlichtingendiensten op straat. Dat de buitenwereld weet waartoe wij in staat zijn, brengt risico’s met zich mee. Het maakt inbreuk op de effectiviteit waarmee wij en onze belangen beschermd kunnen worden.” Hij wilde graag van de minister weten of zij een beeld heeft van wat er nou precies is gebeurd. “Het succes van onze inlichtingendiensten wordt immers nog het meeste gewaarborgd als zij in het geheim hun werk kunnen doen. Waar de politie misdaden moet oplossen, moeten de inlichtingendiensten ze voorkomen. Iets wat haast per definitie niet in de openbaarheid plaats kan vinden.”

Ollongren ging niet in op de vraag wat er nou precies gebeurd is, en hoe die informatie over het werk van de AIVD naar buiten gekomen is. Maar ze verzekerde de Kamer dat de diensten werken in vertrouwelijkheid en binnen de wettelijke kaders. Ook de controle daarop is volgens haar goed geregeld.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.