Kandidaten TK21
04 februari 2021

Op weg naar een nieuwe relatie tussen Nederland en Suriname

Zoals jullie weten heb ik de afgelopen maanden met veel enthousiasme gewerkt aan de nieuwe relatie tussen Nederland en Suriname. Het CDA diversiteitsnetwerk heeft mij hier erg bij geholpen , waarvoor ik ze via deze weg nogmaals van harte wil bedanken! Het is namelijk een belangrijk onderwerp.

Als gevolg van de meer dan 300 jaar gedeelde geschiedenis, de gemeenschappelijke taal en de grote diasporagemeenschap in Nederland hebben wij een bijzondere relatie met Suriname. De verbondenheid is groot. Tijdens de Bouterse-jaren is het contact minimaal geweest, maar met de recente verkiezing van Chan Santokhi tot president van Suriname is de deur opengezet voor een nieuwe, gelijkwaardige relatie en een intensievere samenwerking.

Eind vorig jaar heb ik daar namens Nederland de aftrap voor gegeven. Via een amendement op de begroting heb ik ervoor gezorgd dat Buitenlandse Zaken extra geld vrijmaakt voor samenwerking op het gebied van kennisdeling en capaciteitsopbouw. Het is geen geheim dat de Surinaamse economie in zeer zwaar weer verkeerd. Het coronavirus heeft daar nog een extra klap bovenop gegeven. Dankzij dit extra vrijgemaakte geld kan Nederland Suriname adviseren over manieren om de economie weer op gang te trekken.

Daarnaast heb ik er samen met mijn coalitiepartners voor gepleit om reizen tussen Suriname en Nederland makkelijker te maken. Veel Nederlandse Surinamers hebben familie in Suriname en andersom. Daarom willen wij dat zij, maar ook vakantiegangers, visumvrij op en neer kunnen reizen. Ik heb er vertrouwen in dat dit binnenkort wordt geregeld.

De komende periode ga ik mij hardmaken voor twee andere pijnpunten: het AOW-gat waar ongeveer 31.000 oudere Surinaamse Nederlanders mee te maken krijgen en de openbaarmaking van dossiers over mogelijk betrokkenheid van Nederland bij de coup van 1980. Beide zaken staan inmiddels door het CDA hoog op de agenda en ik ga erop toezien dat de regering dit goed afhandelt.

 

Lees hier meer over de zoomsessie met het CDA Diversiteitsnetwerk: https://www.cda.nl/httpsmfacebookcomcdadiversiteit/actueel/nieuws/zoomsessie-met-martijn-van-helvert-over-de-samenwerking-nederland-suriname-deel-2  

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.