Buba mag blijven!

Generaal pardon voor circusolifanten

Maandag 16 november was ik in Beringe, in de gemeente Peel en Maas, op bezoek bij de familie Freiwalt. Zij hebben een rondtrekkend circus waarmee zij in coronatijd geen inkomsten hebben kunnen generen. De hoop was gevestigd op het Kerstcicus, maar ook dat zit er nu niet in. 

Normaal staat het circus steeds in een andere stad om de circustent op te bouwen en de feestelijke voorstellingen te geven. Nu moet de familie op zoek naar een terrein waar ze met de tent, de wagens en de dieren kunnen staan om de winter te overbruggen. Voorlopig krijgen ze dat van een private persoon in Beringe.

De familie Freiwalt staat ingeschreven in Duitsland, maar trekt altijd door Nederland, verdient hier hun inkomen, betaalt hier belasting en sociale lasten. Voor coronahulp kunnen ze als grensondernemer alleen nergens terecht.

Olifant Buba
De eigen reserves zijn uitgeput door de afgelopen maanden corona. En ook door de afgelopen jaren waarin ze hun olifant Buba wel onderhouden (als onderdeel van de familie), maar niet meer mogen gebruiken voor commerciële activiteiten. Omdat Buba vanaf jongs-af-aan met de familie meetrekt, kun je haar niet meer bij andere olifanten in een dierentuin zetten. Ook afzonderen in een stal gaat niet, want olifanten zijn kuddedieren en Buba beschouwt de familie Freiwalt als haar kudde. De kosten voor Buba (verwarmde tent, verwarmd water en veel voer) zijn wel hoog.

Wat ga ik doen:

  • Ik blijf me inzetten voor hulp voor grensondernemers. Als je in Nederland belasting en sociale lasten betaalt, moet je ook hier coronahulp krijgen. Ik vind het schandalig dat de VVD-fractie en -staatssecretaris Van het Wout hier niet aan mee willen werken.
  • Ik vraag de gemeente of zij een uitzondering kunnen maken of kunnen zoeken voor deze bijzondere situatie om te zorgen dat er eten is voor de familie en voer voor de beesten.
  • Ik vraag de KVK of ze mee kunnen denken om mogelijkheden voor hulp te zoeken.
  • Ik zoek met de familie hoe we het onderhoud voor Buba anders kunnen regelen. Misschien wel met een stichting. Dan is er geld voor het levensonderhoud van Buba en kan Buba voor scholen wel een rol spelen.
  • Met collega’s in de Kamer zal ik de minister vragen om de ontheffing te verlengen om Buba bij de familie te mogen houden, omdat eerdere voorbeelden hebben aangetoond dat olifanten die na decennia worden weggehaald bij hun ‘familie’ binnen enkele maanden sterven in eenzaamheid.'

Meld je hierbeneden tot slot aan voor mijn nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van mijn inzet voor grensondernemers.  

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.