27 januari 2021

Betrokkenheid van Defensie bij de bestrijding van de pandemie

Samen met Joba van den Berg (CDA) stelde ik onderstaande vragen aan de Minsiter van Defensie. Defensie kan namelijk meer ingezet worden in de bestrijding van Corona. Dat kan bij planning en organisatie, bij het vaccineren en bij het coördineren van innovatieve ideeën om Corona te bestrijden. Ook vanuit defensie zelf klinken deze geluiden. 

Vragen van het Leden Van Helvert, Van den Berg (beiden CDA) aan de Minister van Defensie inzake de betrokkenheid van Defensie bij de bestrijding van de pandemie.

1.            Bent u bekend met het artikel op Defensie Platform: ‘Verstandig Bestuur’? *A
2.            In hoeverre kan het kabinet zich voorstellen dat militairen van Defensie een grotere rol voor zichzelf ziet weggelegd in de planning, organisatie en uitvoering van het vaccinatieprogramma en bestrijding van het coronavirus?
3.            Is het kabinet het met de crisisexpert eens dat de krijgsmacht als geen ander weet om te gaan met onzekerheden en gewend is om in scenario's te denken en dat Defensie deze logistieke operatie met militaire precisie kan uitvoeren? *B
4.            Welke aanbiedingen heeft Defensie op welke momenten gedaan om bij te dragen aan de planning en organisatie van de vaccinatie en bij de bestrijding van de corona-crisis in het algemeen?
5.            In hoeverre is elk aanbod van Defensie door het kabinet aangenomen? Zo niet: waarom niet?
6.            Kan het Kabinet aangeven waarom slecht 150 van de 1.000 daartoe opgeleide militairen zijn ingezet om te vaccineren?
7.            Kan de minister aangeven in hoeverre in andere landen (bijv. het VK) Defensie is betrokken bij de bestrijding van de pandemie en hoe dit daar uitwerkt en heeft het kabinet contact met andere landen over geleerde lessen met een planning en rol van hun Defensie?
8.            Wat is in 2009 bij de Mexicaanse griep zodanig misgegaan waardoor we het vaccineren wel als militaire operatie hebben ingericht en nabij de corona-vaccinaties nu niet? *C
9.          Herkent het kabinet het beeld dat de militaire operatie bij het vaccineren in 2009 ertoe leidde dat we als eerste gevaccineerd waren in NL?
10.          Waarom werd Defensie bij het verdelen en toewijzen van IC-bedden in maart 2020 wel succesvol betrokken, maar bij de vaccinatiestrategie veel minder?
11.          In hoeverre kan de Defensie afdeling Concept Development & Experimentation (CD&E) een rol spelen door een loket te openen waar ondernemers met innovaties -die door de drukte geen gehoor krijgen bij de Ministeries van VWS en AZ, maar wel een rol kunnen spelen bij het vernietigen van het virus- zich kunnen melden? En waar het Ministerie i.s.m. onderzoeksinstituten vervolgens de kansen waardeert op inzetbaarheid in het beleid, naast het goede werk dat de RIVM doet?
12.          Is het kabinet bekend dat er vele Nederlandse innovatieve ondernemers apparatuur hebben ontwikkeld dat het coronavirus in ruimtes kan vernietigingen/verteren? *D en E
13.          In hoeverre is het kabinet bereid om (Nederlandse) innovaties (bijv. Ionisatie of licht) in te zetten om ruimtes zoals klaslokalen, praktijkruimtes, kleedlokalen, vergaderruimte, kinderdagverblijven te vrijwaren van coronavirus-deeltjes?

A) http://www.defensieplatform.nl/2021/01/19/verstandig-bestuur/

B) https://eenvandaag.avrotros.nl/item/laat-defensie-vaccinatieprogramma-uitvoeren-zegt-deze-crisisexpert-verbazingwekkend-dat-ze-niet-al-proactief-meedoen/

C)https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2365560-in-2009-zagen-we-vaccineren-als-militaire-operatie-we-waren-als-eerste-klaar.html

D) https://www.tubantia.nl/hengelo/dit-slimme-apparaat-uit-hengelo-vangt-het-coronavirus~a33913e0/

E) https://youtu.be/cmF07VV_okM

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.