01 juni 2016

CDA: toename en slechte registratie vervoer schadelijke stoffen over het spoor alarmerend

De normen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor worden op verschillende trajecten behoorlijk overschreden. Daarnaast blijkt uit  inspectieresultaten  dat de wettelijke plicht voor vervoerders om gevaarlijke stoffen te registreren onvoldoende wordt nageleefd. CDA woordvoerder Martijn van Helvert vindt dit zeer alarmerend en heeft Kamervragen aan staatsecretaris Dijksma (PvdA) van infrastructuur gesteld.

Van Helvert: ‘het vervoer van gevaarlijke stoffen neemt toe en we hebben geen enkel  idee om wat voor stoffen het gaat, dat is onacceptabel en zeer alarmerend. Het is wettelijk verplicht voor vervoerders van gevaarlijke stoffen over het spoor de stoffen te registreren. Goede registratie is noodzakelijk voor hulpdiensten om hun werkzaamheden in geval van calamiteiten op het spoor zo veilig en snel mogelijk te kunnen verrichten.’

Om tot een betere registratie en naleving  van de wettelijke verplichting van vervoerders van gevaarlijke stoffen te komen voert staatssecretaris Dijksma maatregelen in. Het CDA wil dat er zwarte lijst komt van vervoerders die structureel de wet niet naleven, want dit speelt al veel te lang.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.