Kandidaten TK21
24 februari 2021

EU-mensenrechtensanctieregime voor het eerst in gebruik genomen

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben afgelopen maandag besloten vier hooggeplaatste Russen op de EU-mensenrechtensanctieregimelijst te plaatsen. De vier Russische functionarissen worden rechtstreeks verantwoordelijk gehouden voor de arrestatie, vervolging en opsluiting van Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Europese sancties konden niet uitblijven na de mislukte verzoeningspoging van de EU buitenlandgezant twee weken geleden.

Het is de eerste keer dat de Europese Unie gebruikmaakt van het EU-mensenrechtensanctieregime. Dankzij dit recent opgerichte sanctieregime kan de Europese Unie individuen of organisaties sanctioneren die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen, bijvoorbeeld door hun banktegoeden te bevriezen of door visumverboden op te leggen. Eerder was het alleen mogelijk om sancties tegen landen te richten, waardoor ook de bevolking van de betreffende landen last hadden van Europese  strafmaatregelen.

Ik ben erg verheugd met de ingebruikname van het EU-mensenrechtensanctieregime. Samen met Pieter Omtzigt heb ik mij jarenlang ingezet voor het oprichten van dit Europese instrument. Het is mooi dat deze inspanning zich nu uitbetaalt.  Meer weten? Check: CDA: Jarenlange inzet voor EU-wet mensenrechtenschenders beloond

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.