De kans is groot dat Nederlandse koopvaardijschepen binnenkort gebruik mogen maken van gewapende particuliere beveiligers. Na vele jaren van discussie hebben de Kamerleden Han ten Broeke (VVD) en Martijn van Helvert (CDA) namelijk een initiatiefwetsvoorstel aan de Kamer voorgelegd die het mogelijk maakt om particuliere beveiliging in te huren, als het niet mogelijk is om dit via onze eigen mariniers te doen. Dit voorstelt lijkt het te gaan halen.

Van Helvert: “Als onze schepen midden op zee zitten en er komen piraten aan, dan kun je geen politie bellen. Helaas zijn kapingen nog aan de orde van de dag. Dit gaat gepaard met geweld, martelingen en verkrachtingen. Via de afgepakte telefoons krijgt het thuisfront in Nederland dit allemaal mee.”

Over het toestaan van particuliere beveiligers wordt al jaren gesproken. Voor eerdere voorstellen was niet genoeg steun. De Kamer wilde toen niet afwijken van het geweldsmonopolie van de Staat. Na uitgebreide adviezen en van onder meer de Raad van State, de Adviesraad voor Internationale Vraagstukken wordt het geweldmonopolie zo ingevuld, dat de overheid altijd bepaalt wie op welk moment op welke plek welk geweld in mag zetten ter verdediging van onze zeelieden. Van Helvert: “Het CDA kiest niet voor piraten, maar vóór de veiligheid van onze mensen.”
 
Het beschermen van de Nederlandse handelsbelangen is ook belangrijk. Immers, in alle Europese landen die iets met zeevaart hebben, is die beveiliging al wettelijk geregeld. Daardoor verliest Nederlands steeds meer rederijen en schepen, die hun Nederlandse vlag omruilen voor een andere, zodat ze hun schepen en mensen wél kunnen beveiligen.

VVD, PVV, CDA, SGP en Forum voor Democratie steunen het plan in ieder geval, terwijl de ChristenUnie als voorwaarde stelt dat in de wet eerst cameratoezicht wordt geregeld.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.