27 januari 2016

CDA voor preventieve opsluiting teruggekeerde jihadisten

Nederlandse jihadstrijders die terugkeren naar Nederland moeten preventief worden opgesloten. Daar heeft het CDA vandaag voor gepleit bij een debat over jihadisme. Kamerlid Madeleine van Toorenburg wil dat dit mogelijk wordt omdat deze jihadisten worden verdacht van het plegen van oorlogsmisdaden. Maar ook vanwege de potentiële bedreiging die de jihadstrijders vormen voor Nederland. Van Toorenburg wees daarnaast op het belang van de signaalfunctie die van opsluiting uitgaat: de reis die de jihadist heeft afgelegd wordt niet geaccepteerd door de Nederlandse Staat.

Een teruggekeerde jihadist moet volgens het CDA in ‘administratieve detentie’ zoals dat heet, om vast te kunnen stellen hoe geradicaliseerd deze persoon is en welk gevaar hij vormt voor de Nederlandse samenleving. Daarna moet er standaardvervolging volgen. Nederland een voorbeeld kunnen nemen aan hoe onze zuiderburen Sharia4Belgium hebben aangepakt. Dit heeft geleid tot 46 veroordelingen, waaronder 1 Nederlander.

 

Het CDA betwijfelt of het kabinet wel genoeg werk maakt van het bestrijden van radicalisering in Nederland. Een aanpak die er ook op gericht moet zijn om te voorkomen dat er jihadisten uitreizen naar oorlogsgebied. Van Toorenburg: “Om jihadisme te bestrijden moet er veel meer gedaan worden. Zoals het verbieden van antidemocratische bewegingen, en het strafbaar stellen van verheerlijking van geweld. Minister Asscher heeft zich over laatste voorstel onlangs positief uitgelaten, maar wat gaat het kabinet hier nu mee doen? De CDA-fractie blijft de regering aansporen om actie te ondernemen.” 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.