21 maart 2016

Reactie CDA op voornemen van Kabinet om gevangenissen te sluiten

Het CDA is zeer kritisch op het voornemen van deze regering om opnieuw gevangenissen te sluiten. De regering zou moeten werken aan versterking van de veiligheidsketen, maar kiest daarentegen voor afbraak, aldus Kamerlid Madeleine van Toorenburg. "De politie staat het water aan de lippen. Zo worden politiebureaus gesloten en ook op politievoertuigen wordt bezuinigd. Aan alle kanten neemt dienstverlening aan de burger af en maken we de straten in Nederland er niet veiliger op."

Ook de korpsleiding geeft herhaaldelijk aan dat er mankracht bij moet omdat de politie overbelast is en het werk niet aankan. En wat is het antwoord van dit kabinet? Die sluit gevangenissen, zo werd bekend gemaakt. Het CDA is daarover buitengewoon verbaasd. Want dit besluit wordt genomen terwijl er nog altijd duizenden veroordeelden vrij rond lopen die een onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd hebben gekregen, maar hun straf niet uitzitten. Bovendien is het ophelderingspercentage (het aantal misdrijven dat opgelost wordt) in Nederland nog altijd bijzonder laag.
 

Het is dus niet zo dat de behoefte aan cellen gedaald is, maar dat deze regering er niet in slaagt daders daadwerkelijk achter slot & grendel te krijgen.Het sluiten van gevangenissen is hierop het verkeerde antwoord.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.