Teveel mensen zonder vast contract

Er zijn in Nederland veel te veel mensen die geen vast contract kunnen krijgen. Zij werken ongewild als zzp’er, flexwerker, of hebben een tijdelijk contract. 

Help jij mee vaste banen weer de norm te maken?

Stem CDA.

Bekijk hieronder hoe wij de vaste baan de norm maken of lees hoe wij verder doorpakken

Gelijke kansen in het onderwijs

De kwaliteit van het onderwijs is lang niet hoog genoeg. Leerkrachten kunnen weinig tijd besteden aan hun leerlingen, omdat ze teveel tijd moeten besteden aan administratie. Het passend onderwijs werkt niet goed en de leesvaardigheid onder scholieren is te laag. We leggen de lat omhoog in de kwaliteit van het onderwijs, we gaan nu doorpakken!

Meer weten? Klik hier

Werken moet weer lonen

De economie is in de laatste jaren gegroeid. Toch heb je hier in je portemonnee waarschijnlijk niet veel van gemerkt. Het leven is juist steeds duurder geworden. Vooral voor mensen met middeninkomens, zoals zorgmedewerkers, politieagenten en leerkrachten, is dit een oneerlijke situatie. Het CDA gaat daar verandering in brengen.

Meer weten? Klik hier

We moeten zekerheden voor jongeren herstellen

Als samenleving hebben we de plicht te voorkomen dat de jongeren van nu de corona generatie van morgen worden. Om jongeren een goede start te geven, moeten we drie zekerheden herstellen:

  • Van flexibel naar een vast baan
  • Van studieschuld naar studiebeurs
  • Van woningnood naar een eigen huis

Meer weten? Klik hier

 

Geen zekerheden om op terug te vallen

Tijdens de coronacrisis hebben zij de grootste klappen opgevangen, omdat ze geen zekerheden hadden om op terug te vallen. Daarnaast hebben ze meestal slechtere arbeidsvoorwaarden dan vergelijkbare werknemers met een vast contract. Denk aan een lager loon, maar ook minder scholing. Ze kunnen vaak geen huis kopen, en starten later met een gezin. Dat is oneerlijk.

Vaste banen de norm

Wij willen vaste banen weer de norm maken. Want een baan moet zekerheid bieden en is de basis van een eerlijke economie. 

Om te zorgen dat werkgevers weer sneller mensen in vaste dienst nemen maken we de belastingdruk op arbeid minder afhankelijk van de contractvorm waarin het werk wordt verricht. Ook gaan we minder financiële en fiscale voordelen verbinden aan het in dienst nemen van een ZZP’er of iemand met een tijdelijk contract. Iemand in vaste dienst nemen wordt zo goedkoper gemaakt, dan diezelfde persoon een flexbaan aan te bieden. Om MKB werkgevers te onlasten beperken we voor hen de loondoorbetalingsplicht bij ziekte tot één jaar. 

Basisverzekering arbeidsongeschiktheid

Voor mensen die er zelf voor kiezen om zzp’er of flexwerker te zijn, willen we ook meer zekerheid. Bij ziekte mogen zij niet van de ene op de andere dag met lege handen komen te staan. Daarom komt er voor alle werkenden een basisverzekering voor arbeidsongeschiktheid. 

Wil jij doorpakken en de vaste baan weer de norm maken?

Word lid!

Doneren

Doneren
Op 17 maart wordt tijdens de Tweede Kamerverkiezingen de koers van Nederland voor de komende 4 jaar gekozen. Door uw steun kunnen we onze boodschap nog beter verspreiden op TV, radio, en online. Elk bedrag is welkom. Wij hopen dat wij op uw steun mogen rekenen!
Hoeveel wilt u doneren?*

* Verplicht veld

Blijf op de hoogte Homepage

Blijf op de hoogte!
We houden je graag op de hoogte over alles wat wij doen voor een land dat we door willen geven! Op die manier houden wij je up-to-date met het laatste nieuws en aankondigingen van het CDA.
Aanhef

* Verplicht veld

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.