Bijdrage voorstel 6 - 5e begrotingswijziging GGD Zeeland inzake invoering prenataal huisbezoek - Margriet Koeleman

Prenataal huisbezoek past helemaal in de inzet van onze gemeente op preventie en vroegtijdig ingrijpen om zwaardere problemen in het leven van een jong kind te voorkomen. Daarom was de gemeente al begonnen met het Programma “Kansrijke Start”. D.w.z. huisbezoek aan zwangeren en/of gezinnen in een kwetsbare situatie. Om op die manier risicofactoren bij zwangeren en baby’s, d.w.z. factoren op het gebied van gezondheid, ontwikkeling en sociale aspecten weg te nemen.

Dit voorstel ligt er omdat prenataal huisbezoek een aanvullende dienst was. Per 1 juli 2022 wordt dit een wettelijke verplichting voor de gemeenten. Financieel gezien was er al budget voorzien. Het gaat om een beperkt aantal gevallen en dus ook een beperkt bedrag. Landelijk wordt ervan uitgegaan dat bij 16,5 % van de geboortes prenataal huisbezoek nodig is. In Zeeland houden we voor dit jaar rekening met 7,5 % van de geboortes, met doorgroei naar 16,5 % in 2025.

Bij dat streefcijfer van 16,5 % wil ik wel een vraagteken zetten. We moeten niet aanbod gestuurd gaat werken om die 16,5% te halen. Dat moet geen doel worden. We moeten de daadwerkelijke behoefte beantwoorden. En als onze integrale aanpak van schuldverlichting, armoedebestrijding, gezondheidszorg etc. succes heeft dan moet dat zich vertalen in een lager aantal kwetsbare gezinnen, dus minder behoefte aan prenatale zorg. En dat is alleen maar goed.

Met die opmerking gaat het CDA akkoord met dit voorstel.

Bijdrage voorstel 7 - Subsidieverordening armoedebestrijding en inburgering - Margriet Koeleman
Het doel van de aanpassing van deze verordening is om meer klantvriendelijk en meer efficiënt te kunnen werken. Voor de aanvrager: Eén aanvraag bij WIZ/ GR de Bevelanden, één advies, één besluit, één verantwoording, één vaststelling in plaats van vijf keer een aanvraag, vijf keer een advies etc.

Dat betekent dus voor de gesubsidieerde organisaties minder administratieve lasten bij het aanvragen en verantwoorden van subsidies. Ook voor de gemeenten minder administratieve lasten, voor de colleges minder vergadertijd. Snellere besluitvorming. En per saldo dus voor alle betrokkenen meer tijd voor het inhoudelijke werk. Dus het CDA staat positief tegenover dit voorstel.

Bijdrage voorstel 8 - Plan Schulddienstverlening 2022-2025 - Margriet Koeleman
Het betreft voortzetting van bestaand beleid, zoals ook opgenomen in het Actieplan Sociaal Domein. Het voorstel blijft binnen de financiële ramingen.

Borsele doet het relatief goed, het aantal mensen in de schulddienstverlening is gezakt. We moeten echter voorzichtig zijn met optimisme, want kennen nog niet de volledige effecten van de corona-pandemie. Bovendien zijn er nu de hoge kosten van benzine en de hoge energieprijzen. De CDA-boodschap is hier dat we moeten blijven inzetten op verdere reductie van schulden, want ieder geval minder is ook minder leed voor betrokkenen.

MOTIE vreemd aan de orde van de dag - Niels Kampstra

Onderwerp: Babyboom

De gemeenteraad van Borsele, in vergadering bijeen op donderdag 10 maart 2022

Constateert dat;

  • Er in Borsele jaarlijks rond de 230 baby’s geboren worden (In 2021: 220 baby’s geboren in Borsele.);
  • We in deze laatste raadsvergadering ook aan het begin staan van een nieuwe periode;
  • Bomen van groot belang zijn voor het leven op aarde
  • Bomen een belangrijke bijdrage leveren aan biodiversiteit en klimaatadaptatie
  • Borsele een echte fruitteelt gemeente is;

Is van mening dat;

  • Een babyboom een mooi symbool en aandenken is aan de geboorte van een kind.
  • Een jonge boom meegroeit met het kind.
  • Een fruitboom in de eigen tuin educatief en gezond is
  • Een boom een bron van voedsel en leven is voor veel dieren en insecten.
  • Bomen daarmee bijdragen aan het verbeteren van biodiversiteit
  • We in het kader van klimaatadaptatie en hittestress nog veel stappen moeten zetten en ieder klein beetje daarbij kan helpen.

Roept het College op om:

  • Voor iedere baby die in 2022 geboren is of nog geboren wordt in de gemeente Borsele een babyboom in de vorm van de fruitboom aan te bieden aan de ouders;
  • De mogelijkheid te bieden om, wanneer ouders deze niet in de eigen tuin kunnen plaatsen, deze in één van de dorpsboomgaarden te plaatsen
  • Te onderzoeken of de aanleg van een babybos een mogelijkheid is en anders te onderzoeken of we ook in de komende jaren een babyboom kunnen blijven aanbieden;

En gaat over tot de orde van de dag,

Toelichting
Toen ik ruim 1,5 geleden vader ben geworden kregen wij van een bevriende hovenier een appelboom cadeau. Wij vonden dit toen een heel mooi gebaar, een nieuw leven vieren met een jonge boom, een mooi symbool. De term babyboom kwam pas enkele weken terug bij mij boven nadat een vriendin in Bergen op Zoom hier heel actief mee bezig was. Dat bracht mij op dit idee.

Vanavond hebben we de laatste raadsvergadering van deze periode. Daarmee sluiten we weer een periode af en ondertussen zijn we allemaal al druk bezig met de nieuwe periode. Wij vinden het daarom een mooi moment om deze motie in te dienen, want wat ons betreft is het een moment om bij stil te staan. Deze motie is dan ook voor ons als raad symbolisch. We sluiten een periode van 4 jaar af maar we kijken vooruit naar een nieuwe periode, een nieuw begin.

We hebben als gemeente de afgelopen 4 jaar veel gevraagd van onze inwoners en ook de coronacrisis heeft grote invloed gehad op onze inwoners. Wij willen daarom dit moment markeren als een moment om vooral vooruit te kijken naar alles wat nog gaat komen. Wat is dan mooier om aan onze nieuwe generatie te denken en een fruitboom aan te bieden die met hen mee groeit en tevens volledig past in de identiteit van onze gemeente en ook bijdraagt aan de door ons als raad vastgestelde doelen in de duurzaamheidsvisie.

2e termijn

Duurzaamheidsvisie
Klimaatbestendig Borsele: We ontwikkelen een klimaatadaptatieplan voor een Borsele dat bestand is tegen de gevolgen van overstromingen, wateroverlast, droogte en hitte. Het ligt voor de hand om bij het opstellen van dit plan afstemming te zoeken met met buurgemeen- ten (van Zuid-Beveland) en waterschap. Als gemeente geven we daarbij uiteraard het goede voorbeeld door de openbare ruimte en de eigen gebouwen waar mogelijk klimaatbestendig in te richten. Tegelijkertijd stimuleren we andere partijen (bedrijven en inwoners) om hun percelen ook klimaatbestendig in te richten. Een belang- rijke insteek van het plan is dat het niet alleen ingaat op de negatieve effecten van klimaatverandering, maar ook ingaat op de kansen van klimaatverandering, zoals de mogelijke toename van toerisme en recreatie en hogere landbouwopbrengsten vanwege een langer groeiseizoen. RESULTAAT: Een uitvoeringsprogramma klimaatadaptatie in 2018

Honey Highway: In dit project bepaalt de gemeente binnen de bebouwde kom welke bermen ingezaaid kunnen worden met kruiden- en bloemrijke mengsels. Dit wordt vervolgens opgenomen in het weg- bermbeheer. Voor het buitengebied doen we dit in overleg met wegbeheerders waterschap en/of de provincie. In het project Honey Highway werken we nauw samen met partijen als Natuurmonumen- ten, ZLTO en Stichting Behoud de Zak van Zuid-Beveland. Naast een grote bijdrage aan de biodiversiteit is dit tevens een kans voor toerisme en recreatie en dé manier om ons als fruitgemeente te profileren.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.