Bijdrage voorstel 7 Voorstel tot het vaststellen van Crisis en herstelwet (Chw) bestemmingsplan Omgevingsplan "Buitengebied Borsele, 2018, herziening delegatieregel zonneparken, 2022" - Niels Kampstra
Goed dat er met dit besluit voorlopig geen ruimte is voor zonneparken op agrarische grond en dat de delegatiebevoegdheid komt te vervallen. Als CDA zijn we daar erg blij mee, landbouwgrond moet gewoon landbouw grond blijven! Zoals wij altijd al gezegd hebben, eerst daken benutten en dan pas verder kijken. We vinden het wel jammer dat bij dit voorstel geen voorstel voor het nieuwe beleid zit. We verwachten dit dan ook op korte termijn. Naar ons idee had dit al concreter kunnen zijn aangezien we op 22 juli al een inforaad hebben gehad hierover. Uiteraard stemmen wij in met het voorstel.

Bijdrage voorstel 8 Voorstel tot het vaststellen van het bestemmingsplan “Kern Heinkenszand, gedeelte Platepolder fase 1, 2022” en het beeldkwaliteitsplan Platepolder Heinkenszand - Niels Kampstra
Wat fijn dat dit voorstel voor ligt. Eindelijk kan er weer verder gebouwd gaan worden in Heinkenszand, hopelijk nog dit jaar, maar als het tegen zit met materialen pas in 2023. Wij zijn in ieder geval heel erg blij dat het plan Platepolder eindelijk ontwikkeld gaat worden. Wat het CDA betreft heeft dit wel te lang geduurd. De wijk Over de Dijk is bijna helemaal vol en de laatste jaren waren hier enkel nog duurdere kavels beschikbaar. Geen ruimte dus voor goedkopere woningen. Daarom hebben wij recent een brief naar het college gestuurd om hier voor alle kernen meer visie op te vormen.

Dan toch nog wat aandachtspunten vanuit onze kant:

Starters:
Wij blijven het jammer vinden dat er geen ruimte is voor starters in de Platepolder. Ondanks dat er ruimte zal ontstaan door middel van doorstroming zien wij wel mogelijkheden, maar dan moet er anders gebouwd worden. Kies bijvoorbeeld voor een smallere beukmaat van de woningen en biedt in het bestemmingsplan voldoende ruimte om op een later moment de woning uit te breiden. Wat ons betreft kan dit met het bestemmingsplan voor de volgende fase meegenomen worden.

Verkeer:
Wij begrijpen de zorgen van de insprekers heel goed. Het verkeer van en naar de Platepolder en op de Stenevate blijft een heel belangrijk aandachtspunt. Als CDA fractie hebben wij ook het liefst dat de ontsluiting zo snel mogelijk en eigenlijk al vanaf het begin vanaf de Heinkenszandseweg verloopt. Maar wij realiseren ons dat dit voor vertraging kan zorgen. Zeker in deze tijd met een overspannen huizenmarkt willen wij juist geen vertraging in de ontwikkeling van de Platepolder.

Daarom zien wij graag het volgende:

- Op zeer korte termijn in overleg gaan met de provincie en zodra er overeenstemming is wordt de aansluiting vanaf de Heinkenszandseweg gerealiseerd.
- De aansluiting van het fietspad langs de Stenevate moet bij de Kraaiendijk komen te liggen zodat fietsers veiliger kunnen oversteken.
- Er moet zo snel mogelijk een definitief plan komen voor de inrichting van de Stenevate in overleg met de aanwonenden na realisatie van de Lidl en na het gebruik van de tijdelijke ontsluiting voor de Platepolder.

Beeldkwaliteit
Wij zijn heel erg te spreken over de te ontwikkelen hofjes, dit is nu eens iets anders dan wat we gewend zijn, top! Wel willen we meegeven, maximale maten zijn niet persé wat er maximaal moet, zoek aansluiting bij de omgeving waar de goothoogte beduidend lager ligt en zorg voor een goede groene overgang tussen het bestaande en de nieuwe wijk. Waar wij wel moeite mee hebben is het beeldkwaliteitsplan voor de deelgebieden 3 en 4. Zoals wij dit zien wordt dit een kopie van een deel van Over de Dijk. Wat ons betreft mag iedere wijk op zich zelf te onderscheiden zijn door een eigentijdse architectuur en inrichting. Misschien kan de wethouder dit toelichten?

Signalen inspraak
Helaas bereiken ons signalen dat inwoners en belanghebbende na een inspraakreactie geen zienswijze meer indienen of soms al helemaal geen inspraakreactie indienen omdat zij het gevoel hebben niet serieus genomen te worden door de gemeente. Ik wil in deze niet met het vingertje naar de wethouder gaan wijzen maar juist dit signaal overbrengen met het advies, doe hier wat mee. Het is namelijk niet goed dat dit beeld er bij onze inwoners is.

Opgang Zuidzaksedijk
Na als deze opmerkingen willen wij afsluiten door positief mee te denken. Want zoals aan het begin al gezegd, wij zijn zeker wel blij dat de Platepolder gerealiseerd gaat worden. Daarom komen wij nog met het volgende voorstel. Het lijkt ons een mooie toevoeging aan de wijk om vanuit de wijk te voet de Zuidzaksedijk op te kunnen. Het zou mooi zijn wanneer dit in de verdere planvorming meegenomen kan worden.

Bijdrage voorstel 9 Afstemmings- en Handhavingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Borsele - Margriet Koeleman
Door de toeslagenaffaire zijn we ons bewust van de financiële- en maatschappelijke schade als regelgeving onjuist wordt toegepast zonder dat verwijtbaarheid onomstotelijk vaststaat. Of als de regelgeving zo ingewikkeld is dat die onbegrijpelijk wordt. Het CDA vraagt daarom aandacht voor 1. Het toepassen van de menselijke maat en 2. Voor goede voorlichting aan burgers die met deze regelgeving te maken hebben of krijgen. Dat wil zeggen uitleg in gewone mensen taal, en voor inburgeraars ook voorlichting in de eigen taal of in ieder geval een taal die zij begrijpen. Zowel in de communicatie door de gemeente als in de uitvoering door WIZ/GR de Bevelanden is dit van groot belang. Voorlichting is opgenomen in de verordening. Wij willen benadrukken dat dit in de praktijk goed moet worden opgepakt. Wij zijn akkoord met het voorstel.

Bijdrage voorstel 10 Regiovisie beschermd wonen en maatschappelijke opvang Zeeland 2022-2025 - Margriet Koeleman
Bij Beschermd Wonen vindt het CDA het belangrijk dat er goede zorg en ondersteuning blijft voor de inwoners die dat nodig hebben. De afspraken voor regionale samenwerking gaan daar voor zorgen. CDA ziet hierbij twee uitdagingen: Organisatie: De afspraken voor regionale samenwerking moeten worden vertaald naar de organisatie van de gezamenlijke inkoop van de zorg. In welke vorm is nu nog niet duidelijk. Een nieuwe GR ? Wellicht een organisatie samen met Inkoop Jeugdzorg ? Financieel: tot nu toe kan deze zorg bekostigd worden uit Rijksbijdragen. Of dat ook in laterejaren zo blijft is nu niet zeker. Als Raad worden we dan ook graag tijdig betrokken bij de ontwikkelingen over organisatie en financiën. Wij zijn akkoord met het voorstel.

Bijdrage voorstel 11 Voorstel tot het instemmen met de uitwerking van besluit 29 van het kerntakenonderzoek ‘subsidies recreatieve voorzieningen verlagen’ - Ton Oosthoek
De cda fractie heeft grote moeite met een deel van de voorgestelde bezuinigingen. Onze fractie is bereid om scherpe keuzes te maken, maar deze bezuinigingsvoorstellen voelen ongemakkelijk aan. Dat geldt in ieder geval zeker voor de bezuinigingen op het landschapspark en de speeltuinen.

Het landschapspark Borsele is de aanjager van het toerisme in onze gemeente en staat daarmee in causaal verband met de inkomsten van toeristenbelasting hoe meer overnachtingen , hoe meer inkomsten uit toeristenbelasting. het CDA is daarom geen voorstander van het uitkleden van het landschapspark. Daarnaast willen we graag naast de toeristische sector staan en niet tegenover elkaar.

Dan onze speeltuinen, daar moeten wij toch heel zuinig op zijn, ze hebben maatschappelijk een belangrijke rol; Buitenspelen, weerstand opbouwen. Met elkaar om leren gaan door samenspel en een ontmoetingsplek voor jong en oud; goede speeltuinen zijn een onmisbare voorziening in een gezonde leefomgeving. Het merendeel van de speeltuinverenigingen geeft aan zonder deze subsidie niet het essentiele te kunnen doen. Keuringen, onderhoud en vervanging brengen hoge kosten met zich mee. Natuurlijk is het goed om de creativiteit van vrijwilligers aan te spreken dat leidt ook tot verbinding. Maar de Borselse CDA fractie is bang dat we het onmogelijke van hen gaan vragen en dat vrijwilligers in de toekomst afhaken. Zoals ik al aangaf voelen deze bezuinigingen erg ongemakkelijk, daarom voelen wij ons genoodzaakt om een motie in te dienen. Een waarmee de wethouder aan de slag kan. KLIK HIER om de motie in te zien. 

Bijdrage voorstel 14 Instemmen met verlenging contract accountant 2022-2024 en bijdrage voorstel 16 Voorstel tot vaststelling van de Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid van de gemeente Borsele 2022 - Margriet Koeleman
Als voorzitter van de auditcommissie kan ik zeggen dat de auditcommissie geraadpleegd is over beide voorstellen. De auditcommissie heeft geen bezwaren tegen de voorstellen 14 en 16.

Bijdrage voorstel 15 Voorstel tot het vaststellen van de Transitievisie Warmte 2021 - Niels Kampstra
Er liggen nog veel uitdaging voor ons, daaraan hangt ook zeker een flink prijskaartje. Des te meer reden om naar het rijk toe aan te blijven dringen op extra geld. Wij zijn verder heel blij om te lezen dat er nu geen overhaaste beslissingen genomen worden maar dat er eerst goed ingezet wordt op energiebesparen, communicatie en wat het CDA betreft één van de belangrijkste punten, ontzorgen. Want door alle informatie is het soms lastig voor inwoners om keuzes te maken. Daarbij is hulp dus gewenst. Uit de antwoorden op de vragenlijst blijkt ook dat bij veel inwoners websites als duurzaambouwloket niet bekent zijn.

Wat wij nog mee willen geven voor het vervolg, hou het praktisch, realistisch en zorg voor een goede betrokkenheid van onze inwoners, want van hen zal ook veel gevraagd gaan worden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.