29 december 2022

Gemeente trekt subsidie voetbaltoernooi in? CDA stelt vragen!

Donderdag 29 december - GOES - Het CDA heeft schriftelijke vragen gesteld over de subsidie van het jeugdkerstzaalvoetbaltoernooi. Deze vragen zijn opgesteld door steunfractielid Patrick Simpelaar en ingediend door raadslid Easther Houmes.

De 49e editie

Deze week vindt de 49e editie van het jeugdkerstzaalvoetbaltoernooi plaats in Omnium. Honderden jongeren genieten van het weer kunnen zaalvoetballen. Alle jongeren van de voetbalverenigingen uit de gemeente Goes (aangevuld met Apollo ‘67 uit ‘s-Gravenpolder en Bevelanders uit Kamperland) doen er aan mee. De vrijwilligers die dit organiseren hebben het er druk mee, maar genieten zelf ook. Sommigen doen het al bijna net zo lang als dat het toernooi bestaat. Iets wat we met elkaar alleen maar erg kunnen waarderen.

De CDA-fractie kwam ter ore dat het toernooi plotseling onder druk is komen te staan. De gemeente Goes dreigt de jaarlijkse subsidie van 1500 euro in te trekken (bijna 20% van de totale begroting). Dat verbaast ons zeer. Het zou niet passen in de subsidieverordening en er zouden voldoende sponsoren zijn. Dat laatste is sowieso de vraag en mag wat het CDA betreft geen afweging zijn. Immers, een dergelijke sportieve activiteit, waarin saamhorigheid terug komt past helemaal in het Goese sportbeleid en verdiend juist meer steun. Mocht de subsidieverordening het knelpunt zijn, dan ziet het CDA daarin alle reden de verordening op dit punt te herzien en tot die tijd een tijdelijke oplossing te creëren.

Onze vragen

Daarom hebben wij als fractie de volgende vragen:

  1. Kent het college het jeugdkerstzaalvoetbaltoernooi? En is het college ingegaan op de uitnodiging om te komen kijken?
  2. Hoe waardeert het college dit initiatief wat al voor de 49e keer plaatsvindt?
  3. Waarop baseert het college de uitspraak op, dat er voldoende sponsoren zijn? En waarom is dat een relevante factor?
  4. Erkent het college dat jongeren juist in de kerstperiode van straat houden, sportieve bezig houden en de onderlinge ontmoeting van grote waarde is?
  5. Is het college bereidt de subsidieverordening aan te passen en daartoe op korte termijn een voorstel aan de gemeenteraad voor te leggen?
  6. Aangezien het toernooi volgend jaar voor de 50e keer plaatsvindt, is het college bereidt de subsidie voor dat jaar te verdubbelen, zodat men er een onvergetelijk jubileum van kan maken?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.