14 juli 2021

Toespraak Algemene beschouwingen Kadernota 2022

Woensdag 14 juli - STADSKANTOOR - De Kadernota krijgt een meer prominente plaats in de planning en controlecyclus. Daarom houden we dit jaar voor het eerst in juli onze algemene beschouwingen. Het is nog even wennen.

Corona
We leven in onzekere tijden. De coronacrisis heeft veel vanzelfsprekende verworvenheden van onze samenleving overhoopgehaald. En net als we denken het ergste gehad te hebben, laait het virus opnieuw op. De toekomst blijft onzeker. Het CDA vindt het belangrijk dat de gemeente er zeker in deze onzekere tijd is voor onze inwoners. Aandacht voor oud en voor jong, voor iedere sector in onze samenleving.

De meerjarenbegroting en de kadernota geven een waarschuwing af. 2022 eindigt nog met een positief saldo, maar volgende jaren hebben een tekort. De meicirculaire maakt het financieel perspectief er niet beter op. Dit vraagt om ombuigingen. Deze moeten evenwichtig verdeeld worden over de verschillende groepen en belangen in de samenleving. Alleen zo zal er draagvlak kunnen zijn.

Sociaal domein
Het sociaal domein geeft al jaren een fors tekort. Met name op het gebied van de jeugdzorg zijn de tekorten - in lijn met de landelijke ontwikkelingen - zorgwekkend. Goed dat we extra geld vanuit het Rijk ontvangen. Ook met deze extra middelen houdt het sociaal domein een flinke opgave om de uitgaven beheersbaar te houden. Het CDA steunt het uitgangspunt om zoveel mogelijk in te zetten op preventie en gedragsverandering. We zien dat met betrekking tot het sociaal domein er heel veel afhangt van het succes van het focusplan. 

Klimaatbeleid
We zien graag een onderbouwing van de stelling dat de ambitie alle gemeentelijke gebouwen energieneutraal in 2035 te ambitieus is. Ambitie op het terrein van duurzaamheid is onze wens. We moeten ernst maken met onze opdracht om als rentmeesters zorg te dragen voor onze leefomgeving zodat deze ook naar de toekomst veiliggesteld is.

Asielzoekers
Het CDA is van mening dat we op moeten komen voor de mensen in onze samenleving die hulp en steun nodig hebben zoals asielzoekers. De komende vijftien jaar gaan we een groep asielzoekers opvangen en hen een nieuw perspectief op een zinvol bestaan geven. Voor de opvanglocatie moet een geschikte plek worden gevonden en de omwonenden moeten goed worden betrokken. Alleen met brede solidariteit binnen de Goese samenleving kan de opvang een succes worden.

Alleen met brede solidariteit binnen de Goese samenleving kan de opvang een succes worden.

Omnium
Het CDA is blij met de ontwikkelingen bij het Omnium. De oplossing kan nu verder uitgewerkt worden. Het raadsbrede traject met college, ambtelijke organisatie en de directie heeft tot een mooi perspectief geleid voor deze prachtige voorziening voor onze Goese inwoners. De splitsing van exploitatie en vastgoed is een feit. We vragen nu nog aandacht voor een heel zorgvuldig vastleggen van een governance.

Economie
Met het bedrijvenpark Deltaweg kan Goes de komende jaren ondernemers die zich in Goes willen vestigen faciliteren. Hiermee kan Goes zijn economische positie in Zeeland continueren. Wel dient er aandacht te zijn voor de andere bedrijfsterreinen in Goes, zodat die niet verpauperen. Ook de opwaardering van de Recreatiezone Wolphaartsdijk vraagt voortvarendheid, zodat belanghebbenden duidelijkheid krijgen. De leegstand in de binnenstad dient breed te worden aangepakt. Een compacter winkelgebied en het vergroten van woonmogelijkheden in de binnenstad zijn een goed uitgangspunt. 

Een aantrekkelijke binnenstad vraagt ook een bloeiend cultureel leven. Neem hierin ook mee een oplossing voor het museum. Dit onderwerp komt met enige regelmaat terug op de agenda. De hoogste tijd voor een meer permanente oplossing. Indien we als Goes een toegankelijke en aantrekkelijke gemeente willen zijn en blijven voor jong en oud, starters en doorstromers, dan zullen er ook voldoende woningen moeten zijn voor de verschillende doelgroepen.

Indien we als Goes een toegankelijke en aantrekkelijke gemeente willen zijn en blijven voor jong en oud, starters en doorstromers, dan zullen er ook voldoende woningen moeten zijn voor de verschillende doelgroepen.

Sport
De prachtige sportvoorzieningen maken het mogelijk dat veel inwoners actief en gezond kunnen bewegen. Het CDA vraagt wel blijvend aandacht voor de veiligheid van onze sportvoorzieningen. Graag een duurzaam contact met de sportclubs om samen de kwaliteit van onze voorzieningen op orde te houden.

Samenwerking op de Bevelanden
De ambitie bij samenwerking op de Bevelanden kunnen we volledig onderschrijven. We missen hierin de concrete voorstellen uit het rapport Berenschot met betrekking tot een fusie met SWVO. Deze fusie en efficiency-slag kan ook een belangrijke bijdrage leveren aan het beheersbaar maken van de kosten in het sociaal domein. We zien dit als een versterking van het focusplan. We horen graag van de portefeuillehouder wanneer hier verdere stappen in worden gezet.

Personeel
Het CDA steunt de gevraagde personele uitbreiding, omdat dit naar ons idee inderdaad nodig is om de kwaliteit van beleid en de hoogte van onze ambities te kunnen blijven waarmaken. Wel vragen aandacht voor een meerjarig strategisch personeelsplan met aandacht voor personele samenwerking op de Bevelanden.

Belastingen
Het CDA is er geen voorstander om te bezuinigen op waardevolle voorzieningen voor onze inwoners. Zolang de gemiddelde belastingdruk in Goes ruim onder het landelijk gemiddelde ligt, is een belastingverhoging bespreekbaar. Daarbij zal de belasting eerlijk moeten worden verdeeld en zullen de zwaksten in onze samenleving altijd moeten worden ontzien. Dat betekent voor het CDA dat vanaf 2022 de OZB voor bedrijven weer gaat meestijgen met de andere tarieven.

Tot slot
Het CDA staat midden in de samenleving. Wij geloven in de kracht en de onderlinge verbondenheid. Speciaal wil ik hier onze jongeren noemen die het CDA graag betrekt. Alleen samen kunnen we zaken oplossen. In gesprek met de inwoners komen we tot oplossingen die op brede steun kunnen rekenen.

Voorzitter, Ik sluit af met dank aan het ambtelijk apparaat en wens het college en onze Raad veel wijsheid toe en Gods zegen voor het komende jaar.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.