
05 juni 2025
17 februari 2025 2 minuten lezen
Iedereen moet zelfstandig kunnen reizen, ook mensen met een beperking. Mobiliteit is essentieel voor participatie en sociale verbondenheid. De CDA-fractie in Goes maakt zich zorgen over de toegankelijkheid van het openbaar vervoer in onze regio en heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W.
Aanleiding is een artikel in de PZC over de wijzigingen in het treinmaterieel op het traject tussen Goes en Yerseke, waardoor zelfstandig in- en uitstappen voor rolstoelgebruikers moeilijker wordt. Dit roept vragen op over de toegankelijkheid van stations, de rol van NS en ProRail, en mogelijke alternatieve oplossingen.
Lees hier onze vragen en inzet voor een inclusief openbaar vervoer.
Schriftelijke vragen aan het college van B&W over de toegankelijkheid van het openbaar vervoer voor mensen met een beperking
Geacht college van burgemeester en wethouders,
De CDA-fractie in Goes hecht grote waarde aan een samenleving waarin iedereen volwaardig kan deelnemen, ongeacht fysieke beperkingen. Bereikbaarheid en toegankelijkheid van het openbaar vervoer zijn daarbij essentieel. Mobiliteit is een voorwaarde voor zelfstandigheid, participatie en sociale verbondenheid. Het is dan ook van groot belang dat het openbaar vervoer in Zeeland inclusief blijft en toegankelijk is voor mensen met een beperking.
Tegelijkertijd realiseren wij ons dat de gemeente niet rechtstreeks bevoegd is als het gaat om de invulling van het treinmaterieel en de infrastructuur op stations. Toch vinden wij het onze taak als gemeenteraad om op te komen voor onze inwoners en signalen van ontoegankelijkheid onder de aandacht te brengen bij de juiste instanties.
Naar aanleiding van het artikel in de PZC van 17 februari 2025, getiteld “Straks moet rolstoeler Matthijs hulp vragen als hij met de trein naar Yerseke wil: ‘Sprinter kon ik zelf inrijden’”, heeft de CDA-fractie de volgende vragen:
1. Inzicht in de situatie: Bent u bekend met de voorgenomen wijzigingen in het treinmaterieel op het traject tussen o.a. Goes en Yerseke, waardoor zelfstandig in- en uitstappen voor mensen met een beperking mogelijk wordt bemoeilijkt?
2. Communicatie met NS en ProRail: Heeft de gemeente Goes overleg gehad met NS en ProRail over de impact van deze wijzigingen op de toegankelijkheid voor mensen met een beperking? Zo ja, wat waren de uitkomsten van deze gesprekken
3. Regionale samenwerking: Is er contact geweest met de provincie Zeeland en omliggende gemeenten om gezamenlijk op te trekken in het waarborgen van toegankelijk openbaar vervoer voor alle inwoners?
4. Toekomstige maatregelen: Welke stappen overweegt het college te nemen om te voorkomen dat mensen met een beperking, zoals Matthijs, in de nabije toekomst afhankelijk worden van externe hulp bij het reizen per trein binnen onze gemeente?
5. Aanpassingen op stations: Zijn er in overleg met NS en ProRail mogelijkheden om door middel van aanpassingen op de stations, zoals bijvoorbeeld verhogingen van perrons of andere hulpmiddelen, ervoor te zorgen dat mensen in een rolstoel zelfstandig de trein kunnen blijven nemen, ondanks het wijzigende treinmaterieel?
6. Alternatieve oplossingen: Zijn er plannen om, in samenwerking met vervoersmaatschappijen, alternatieve vervoersmogelijkheden te faciliteren voor mensen met een beperking op o.a. het traject Goes-Yerseke, mocht zelfstandig reizen per trein niet langer mogelijk zijn?
7. Langetermijnvisie op toegankelijkheid: Hoe verhoudt deze situatie zich tot de langetermijnplannen van de gemeente Goes met betrekking tot inclusiviteit en toegankelijkheid van het openbaar vervoer?
Wij verzoeken u vriendelijk deze vragen met prioriteit te behandelen, gezien de directe impact op de mobiliteit en zelfstandigheid van onze inwoners met een beperking.
Met vriendelijke groet,
Fractie van het CDA-Goes
Patrick Simpelaar