15 januari 2022

De PFAS-schade in de Westerschelde

Ons CDA Statenlid Frank Kuijpers (en onze nr. 9 op de kandidatenlijst voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen) heeft afgelopen vrijdag de ‘million dollar question’ over het oplossen van het PFAS-probleem in de Westerschelde op tafel gelegd: Betaalt 3M mee aan het oplossen van de PFAS-problemen in de Westerschelde?

Dagelijks provinciebestuurder Dick van der Velde vond het een goede suggestie van de CDA’er uit Ossenisse. De Amerikaanse chemiereus heeft in eigen land al flink de portemonnee moeten trekken. Ook de Vlaamse overheid is een juridische procedure begonnen vanwege de PFAS-lozingen in de Schelde. Of de provincie Zeeland  juridische stappen zal zetten is nog niet bekend. Mogelijk wordt dit binnen enkele weken duidelijk. Tijdens de bijeenkomst klonk veel wantrouwen ten opzichte van Vlaanderen. Voor de Oosterweelverbinding moet een sleuf in de Schelde worden gebaggerd om een tunnel te maken. De bouwwerf blijkt vervuild te zijn met PFAS afkomstig van 3M. ‘Schone baggerspecie’ wordt gestort in de Schelde, vlak bij de Nederlandse grens. Zwaar vervuilde specie moet worden afgevoerd.

Statenleden van o.a. het CDA wilden weten of Nederlandse instanties toezicht houden op de metingen van deze baggerspecie en of Zeeland op de hoogte wordt gebracht van wat er met de zwaar vervuilde specie gebeurt.

Lees het gehele bericht op de website van BN De Stem: https://www.bndestem.nl/zeeland/moet-3m-meebetalen-aan-oplossen-pfas-schade-in-zeeland~a9253ca9/.

Eerder heeft Kuijpers gewezen op verschillende onderzoeken, onder meer naar PFAS in vis, vogels, en zeehonden. De provincie zegt te betreuren dat destijds niets met de uitkomsten van het onderzoek is gedaan.

Ook landelijke en lokaal aandacht van het CDA voor het PFAS probleem
Niet alleen onze provinciale afdeling heeft aandacht voor het PFAS-probleem, ook landelijk zijn er door de CDA Tweede Kamerfractie vragen gesteld aan de minister. De leden van de CDA-fractie wijzen erop dat uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht, in opdracht van Rijkswaterstaat, bleek dat in sommige delen van de Westerschelde de waarden aan PFAS 25 keer hoger zijn dan in de rest van de Nederlandse wateren. Aan de minister is gevraagd hoe hoog de waarden aan PFAS in de Westerschelde exact zijn en hoe dit aantal zich verhoudt tot de maximaal toegestane waarden, maar ook of de minister kan beschrijven hoe de waarden aan PFAS gemonitord blijven?

Daarnaast constateert de CDA-fractie dat hoge concentraties aan PFAS, in grootte en hoeveelheid, schadelijk kunnen zijn voor de volksgezondheid. Het CDA heeft dan ook aan de minister gevraagd of en in welke mate de hoge concentraties aan PFAS in het Westerscheldegebied van invloed zijn op de volksgezondheid van de Zeeuwen. En wat betekent de ernstige vervuiling met PFAS voor de voedselveiligheid in het Westerscheldegebied? Kan men nog veilig vis eten en zeegroenten snijden uit de Westerschelde? De leden van de CDA-fractie vragen de minister hoe het komt dat het RIVM geen waarschuwing afgeeft voor het eten van vis of zeegroenten uit de Westerschelde, terwijl de Belgische autoriteiten wel een waarschuwing hebben afgegeven. De landelijke fractie wil ook weten wat de langetermijngevolgen zijn van de vervuiling met PFAS en wat deze vervuiling voor invloed heeft op de kwaliteit van de baggerspecie in de Westerschelde. Uiteraard is er ook aandacht voor de vraag of men nog wel veilig kan zwemmen in de Westerschelde. De leden van de CDA-fractie vragen tevens welke rol de minister ziet weggelegd voor de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie in dit vraagstuk. Deelt de minister de mening dat dit gremium de vervuiling met PFAS hoog op de agenda moet zetten en actief moet gaan communiceren over de stand van zaken betreffende deze zaak? 

De leden van de CDA-fractie vragen tot slot welke gevolgen deze ernstige vervuiling heeft voor het op diepte houden van de vaargeul ten behoeve van de haven van Antwerpen en of de vervuiling met PFAS gevolgen heeft voor het inlaten van water in de Hedwigepolder en in Waterdunen. Zijn er plannen om het slib vanuit de hierboven genoemde vaargeul te hergebruiken op Nederlands grondgebied?

Lokaal heeft Karel Martinet meerdere malen aandacht gevraagd voor de problematiek rondom PFAS en 3M. Gezondheid voor onze inwoners staat hierbij voorop. Wij zijn voor het houden van een grootschalig, vrijwillig bevolkingsonderzoek door de GGD-Zeeland bij de inwoners van de Westerschelde-gemeenten naar PFAS. Meerdere malen hebben wij op goede informatie voorziening vanuit 3M, de Belgische (Vlaamse) en Nederlandse overheid aangedrongen.

Het CDA zal zich lokaal, provinciaal en landelijk blijven inzetten voor een oplossing van het PFAS-probleem in de Westerschelde.
Regelmatig overleggen onze lokale CDA'ers met onze partijgenoten in de provincie en landelijke gremia. Met deze korte lijntjes (niet alleen m.b.t. het PFAS-probleem) kunnen we snel problemen aankaarten, aandacht op verschillende niveaus vragen en mee denken/ praten over concrete oplossingen. Samen kunnen we meer!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.