23 maart 2019

Kiezers bedankt!

In Hulst boekt het CDA een mooie winst ten opzichte van 4 jaar geleden (+4,4 procent punt) en is het de grootste partij in de gemeente Hulst bij de Provinciale Staten verkiezingen.

Wie de uitslagenkaart bekijkt, ziet dat Zeeland CDA-groen is gekleurd. In acht van de dertien gemeenten is het CDA de grootste partij. Kiezers hebben de partij die de afgelopen jaren zijn stempel heeft gedrukt op het beleid in Zeeland, met 7 zetels beloond. Dat is er één meer dan vier jaar geleden.

Frank Kuijpers uit Ossenisse is met deze uitslag herkozen in Provinciale Staten.

Anders dan elders in Nederland heeft het CDA in Zeeland niet geleden onder de opmars van Forum voor Democratie die met 5 zetels binnenkomen in Provinciale Staten van Zeeland. Andere winnaars in Zeeland zijn GroenLinks (van 1 naar 2 zetels), de Partij voor Zeeland (van 1 naar 2), 50PLUS (van 1 naar 2) en de Partij voor de Dieren, die met 1 zetel de Staten binnenkomt.
Verlies is er voor de SGP (van 6 naar 5 zetels), VVD  (van 6 naar 4), de SP en de PVV (allebei van 4 naar 2) en D66 (terug van 3 naar 1 zetel). De PvdA en ChristenUnie behouden hun zetels: respectievelijk 4 en 2.houdt 4 zetels. DENK heeft geen plekje in de Staten weten te bemachtigen.

Waterschap
Ook bij de Waterschapsverkiezingen heeft het CDA het naar behoren gedaan en werd het met 27,52% van de stemmen in Hulst de tweede partij (achter de Waterschapspartij Zeeuws-Vlaanderen). Dat is 5 procentpunt meer dan in 2015.

Hoewel het CDA in heel de provincie meer stemmen behaald, is het niet de grootste partij geworden. De Partij voor Zeeland behaalde 2 zetels winst en komt eveneens op 4 zetels. SGP behoudt 3 zetels, de Waterschapspartij Zeeuws-Vlaanderen en de VVD leveren er 1 in (van 3 naar 2 zetels). 50Plus stijgt van 1 naar 2 zetels. PvdA en Water Natuurlijk behouden beide hun 2 zetels, de ChristenUnie en de Algemene Waterschapspartij Zeeland blijven met 1 zetel vertegenwoordigd.

Denis Steijaert uit Nieuw-Namen is als lijsttrekker wederom gekozen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.