25 juli 2016

CDA zegt neen tegen legalisering softdrugs

SP en Lokale Partij Middelburg willen dat wiet en cannabis zo snel mogelijk wordt gelegaliseerd. Zij kregen een meerderheid van de Middelburgse Raad hierin mee (D66, GroenLinks en PvdA). Tegen zijn VVD, ChristenUnie, SGP en CDA.

CDA zette grote vraagtekens bij het onderzoek wat de argumenten van SP en LPM moet ondersteunen. CDA toonde aan dat een aantal feiten in dat onderzoek niet aan bod komen, dat daarom de conclusies onjuist zijn. CDA zette de (niet genoemde feiten) op een rijtje:

Tweederde van de Nederlandse gemeenten voert een effectief 0-beleid voor coffeeshops, ook Middelburg. Dat kan dus!!

Dit 0-beleid (geen coffeshops) leidt niet tot meer overlast. Natuurlijk is er overlast (straathandel), jaar dat was er ook (in gelijke mate of zelfs meer) toen er nog meerdere coffeshops waren in Middelburg (bron: politieteams Middelburg).

De politie waarschuwt voor de gevolgen van de regulering van de wietteelt en juicht het huidige beleid (zoals ook Middelburg dat doet) toe. Dit werd laatst nog bevestigd bij het werkbezoek van de gemeenteraad aan de politie hier in Middelburg. Informatie die bij SP, GL en PvdA duidelijk niet welkom was!

Het onderzoek waar de SP en LPM aan refereert gaat voorbij aan het feit dat Nederlandse jongeren twee keer zoveel blowen als hun Europese leeftijdsgenoten en dat beslist geen gegeven is om trots op te zijn. Softdrugs zijn schadelijk en leidt tot serieuze verslavingsproblematiek. SP en LPM gaan hierbij voorbij aan belangrijke conclusies vanuit wetenschappelijk onderzoek

Jongeren die op jonge leeftijd beginnen met blowen hebben een groter risico op schoolproblemen, harddrugsverslaving en psychische problemen. Jongeren die blowen stoppen vijf keer zo vaak vroegtijdig met school en komen zeven keer vaker in aanraking met de politie. Cannabis gebruikers zijn psychisch ongezonder. 

CDA zegt neen tegen legalisering van softdrugs, die overigens niet zo soft zijn. Vraag maar aan ouders van blowende kinderen, aan leerkrachten van drugsgebruikende jongeren of hulpverleners in de (geestelijke) gezondheidszorg.

Eerder voerde CDA een NEE campagne en doet dat nu weer (NEEderwiet): https://d2vry01uvf8h31.cloudfront.net/Afdelingen/Zeeland/Middelburg/73ED72EB-D09A-4C42-9A9F-A443093C3498.pdf

Wat wil CDA dan wel ?

Deze bedreiging van gezondheid tegengaan en wietteelt en cannabishandel intensievere aanpakken,  intensievere controle, betere samenwerking tussen politie en gemeenten en strengere strafvervolging voor illegale wiettelers en zeker ook voor straathandelaren.

Jan Zwemer
raadslid CDA-Middelburg
janzwemer@cdamiddelburg

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.