05 oktober 2016

Eén van de duizend

Zaterdag 10 september was een historische dag, niet alleen voor het CDA, maar ook voor de Nederlandse democratie. Voor het eerst werd de achterban in grote getalen geraadpleegd vóór het opstellen van het verkiezingsprogramma, in plaats van erna, zoals gebruikelijk. In een goed gevulde Kromhouthal in Amsterdam hadden zich bijna 1000 CDA leden verzameld, om samen te discussiëren en te overleggen over het komende verkiezingsprogramma.

Afkomstig uit alle delen van Nederland en met een veelvoud aan leeftijden en achtergronden waren de aanwezige leden een goede doorsnee van de CDA-achterban. Van melkveehouders tot professoren, van advocaten tot industrieel medewerkers en van een 16-jarige CDJA’er tot een 84-jarige CDA-veteraan: iedereen was vertegenwoordigd in het unieke project dat de sprekende naam CDA1000 droeg.

Ook de afdeling Middelburg was vertegenwoordigd, en ik had de eer om namens de afdeling af te mogen reizen naar Amsterdam. Als een van de jongste deelnemers van de dag merkte ik toch dat ik nog niet beschik over het netwerk waar de meeste leden wel over leken te beschikken. Iedereen bleek elkaar te kennen, wat leidde tot een zeer gemoedelijke en gezellige sfeer waarin ik me, ondanks het gebrek aan bekende gezichten, toch onmiddellijk in thuis voelde. Dat is nu precies een van die mooie dingen van het CDA.

Al vrij snel na mijn binnenkomst raakte ik gelukkig al aan de praat met een relatief jonge wethouder uit Zutphen die met wat vrienden was gekomen en kwamen de eerste discussies al op gang. Niet snel daarna begon de eerste ronde, waarin voor mij en nog 200 andere CDA’ers het thema “sterke economie” op het programma stond. Ingedeeld in groepjes van 10 werd ons geïnstrueerd om binnen de gegeven tijd met één stelling te komen, die zowel een probleem als een oplossing voor het betreffende probleem zou bevatten. Deze op het eerste gezicht schier onmogelijke opdracht bleek interessante discussies op te leveren over een oneindig scala aan onderwerpen, die door onze tafelvoorzitter op den duur werden herleid tot één pakkende zin. Zo ging het, begreep ik achteraf, bij de meeste tafels, en zo werd ook een beetje de trend gezet voor de rest van de dag: breed beginnen; veel problemen benoemen, en dan uiteindelijk proberen al die problemen in een allesomvattende zin te beschrijven, om daar dan vervolgens een oplossing op te bedenken.


Deze manier van ledenraadpleging, gebaseerd op een Amerikaans systeem dat op haar beurt weer is gebaseerd op de klassieke Atheense volksraadpleging, is niet nieuw, maar, zeker in Nederland, wel vernieuwend. Zeker voor een partij als het CDA, dat toch wel bekend staat als zich bevindend aan de conservatieve kant van het spectrum, is het extra bijzonder dat zoiets kan, en, nog belangrijker, wordt georganiseerd. Ook de manier waarop was uiterst modern: headsets, apps, wordclouds: een heel repertoire aan technische hulpmiddelen werd van stal gehaald om deze ‘nieuwe vorm van democratie’ zo goed mogelijk te laten verlopen. Zo lijkt het CDA, dat de afgelopen jaren flinke klappen heeft gelregen tijdens de verkiezingen, zich wat meer te willen profileren als een moderne partij om af te komen van dat imago van ‘degelijke, ietwat saaie Christendemocratische middenpartij’, in de hoop ook de jongere kiezers weer op het juiste pad te brengen. Het lijkt erop dat het CDA zichzelf aan het heruitvinden is, en als overtuigd CDA’er kan ik een dergelijke heropleving van de partij natuurlijk alleen maar toejuichen, maar we moeten er wel voor waken dat het CDA niet te veel opschuift richting D66. Want het CDA is en blijft een Christendemocratische partij waar bepaalde waarden en tradities belangrijker zijn dan leuke 21e -eeuwse gadgets.


Mocht u meer willen weten over deze vorm van leden/volksraadpleging raad ik u aan het boek Tegen Verkiezingen van de Vlaamse schrijven David van Reybrouck te lezen. Van Reybrouck heeft zijn boek grotendeels gebaseerd op ideeën van de Amerikaanse politicoloog Terril C. Bouricius, wiens theorie te vinden is op: http://www.publicdeliberation.net/cgi/viewcontent.cgi?article=1220&context=jpd


Job van den Broek
fractie-assistent CDA-Middelburg 
jobvandenbroek27@gmail.com

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.